Hiljade Palestinaca slave historijsko ujedinjenje

Home

Hiljade Palestinaca slave historijsko ujedinjenje


Hiljade Palestinaca su na ulicama u pojasu Gaze slavile palestinsko ujedinjenje, pjevajući pjesme i dijeleći bombone, a na drugoj palestinskoj teritoriji, na Zapadnoj obali, stanovnici su rekli da je ujedinjenje san i ambicija svakog palestinskog patriote.

Rivalske palestinske organizacije Hamas i Fatah su se, poslije pregovora, dogovorile u Kairu o preliminarnom i djelimičnom sporazumu o međusobnom pomirenju.

Sporazum o pomirenju bi mogao da otvori put povratku kontrole Palestinske uprave predsjednika Mahmuda Abasa, vođe Fataha u pojas Gaze poslije decenije vladavine radikalne organizacije Hamas.

Očekuje se da će Abas narednih sedmice posjetiti Gazu prvi put od 2007. godine, kada je Hamas silom preuzeo vlast od snaga lojalnih Fatahu. Abas je od tada vladao samo autonomnim enklavama na Zapadnoj obali koja je pod okupacijom Izraela.

Uz to će se oko 3.000 policajaca iz Palestinske uprave rasporediti u pojasu Gaze. Snage te uprave će povratiti i kontrolu na graničnim prelazima između Gaze i Izraela do 1. novembra, najavio je vođa delegacije Fataha na pregovorima u Kairu Azam al Ahmed, prenio je AFP.

Abasova predsjednička garda će preuzeti kotrolu nad graničnim prelazom Rafa prema Egiptu, glavnoj kapiji u svijet za Palestince, ali nije rečeno kada. Jedan neimenovani zvaničnik Hamasa je rekao da su se dvije strane dogovorile da evropski posmatrači budu također tamo.

Potpisivanju sporazuma u egipatskom glavnom gradu prethodila je sjednica vlade u Gazi kojom je prošle sedmice predsjedavao palestinski premijer Rami Hamdalah. Sjednica je održana u gradu Gazi prvi put od 2014. godine.

Na osnovu sporazuma iz Kaira, Hamas će odgovornost za upravljanje pojasom Gaze predati vladi premijera Hamdalaha.

Za sada se, međutim, ne zna kada će biti ukinute mjere koje je Abas uveo posljednjih mjeseci da bi oslabio Hamas.

Raniji pokušaji pomirenja između dvije glavne palestinske frakcije nisu urodili plodom, ali je sada Hamas iscrpljen poslije tri rata protiv Izraela, kao i zbog izraelske i egipatske blokade, siromaštva i nezaposlenosti, nestašice struje i vode.

Uz to, palestinska podjela je velika prepreka postizanju sporazuma o miru s Izraelom.

Zvaničnci bliski pregovorima su rekli da su se Fatah i Hamas dogovorili da osnuju odbore da razrade detalje, ali agencija AP podsjeća da su ranije takvi mehanizmi brzo dovodili do zastoja.

Jedan odbor će u roku od četiri mjeseca morati da odluči ko će od Hamasovih javnih službenika moći u novu vladu.

Izvori kažu da ključna pitanja nisu bila predmet diskusije u Kairu, a da su glavni kamen spoticanja vojno krilo Hamasa i njegov arsenal oružja.

Hamas je ranije rekao da to neće biti predmet razgovora i navodno je obećao pregovaračima Fataha da će se vojno krilo držati po strani.

Hamas, Fatah i manje palestinske frakcije sastat će se u novembru da razmotre druga pitanja pomirenja, a prije svega poslaničke i predsjedničke izbore kojih dugo nije bilo.

 

(Izvor: Klix)

Tagovi
Topic
Objavio: Čet, 12/10/2017 - 21:21

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top