Hiljade posjetilaca na Ajvatovici: Dovišta su uvijek bila inspiracija ljudima

ajvatovica
Ne zna se pouzdano kada je održan prvi pohod Ajvatovici, ali se zna da je Ajvatovica dobila ime po Ajvaz-dedi, islamskom učenjaku i dervišu koji je u 15. vijeku u Bosnu došao sa prostora današnje Turske

 

Uprkos pandemiji koronavirusa na platou Ajvatovice kod Prusca okupilo se više hiljada posjetilaca iz cijele Bosne i Hercegovine kako bi prisustvovali obilježavanju 510. kulturno-vjerske manifestacije Dani Ajvatovice

Osim građana BiH, na najveće dovište muslimana u Evropi, stigli su i ljudi iz drugih zemalja. 

Ne zna se pouzdano kada je održan prvi pohod Ajvatovici, ali se zna da je Ajvatovica dobila ime po Ajvaz-dedi, islamskom učenjaku i dervišu koji je u 15. vijeku u Bosnu došao sa prostora današnje Turske. Poznata je legenda da je Ajvaz-dedo 40 jutara iz Prusca dolazio na ovo mjesto moleći Allaha dž.š. da u Prscu proteče voda. 

Prema predanjima o Ajvaz-dedi, četrdesetu noć od dolaska na dovište stijena se razdvojila, a iz nje je potekla voda koju i danas posjetioci Ajvaz-dedine stijene imaju priliku okusiti.

Ajvaz-dedino dovište danas je mjesto susreta desetina hiljada muslimana iz BiH, regiona, Evrope i Azije.  Prije toga dedo je sanjao da su se dva ovna sudarila na mjestu gdje je stijena pukla te iz koje je voda i potekla. Za ovo vjerovanje zna svaki od vjernika koji je danas došao na Ajvatovicu.