fbpx Hiljade vjernika okupile se na centralnoj manifestaciji 507. dani Ajvatovice

Hiljade vjernika okupile se na centralnoj manifestaciji 507. dani Ajvatovice

Home

Hiljade vjernika okupile se na centralnoj manifestaciji 507. dani Ajvatovice


Centralna svečanost kulturno-vjerske manifestacije 507. dani Ajvatovice završena je danas nakon klanjanja podne-namaza i učenja dove na platou Ajvatovice.

Nakon tradicionalne prozivke bajraka ispred Handanagine džamije u Pruscu, oko 250 konjanika krenuli su ka najvećem dovištu muslimana u Evropi.

Oni su dan ranije iz Karaule i drugih bh. gradova krenuli prema Pruscu i na tom putu prošli kroz Donji Vakuf, gdje ih je dočekalo više hiljada građana, javljaju lokalni mediji. 

Konjanici, bajraktari i više hiljada vjernika iz BiH, Turske i cijele Evrope pohodilo je podnožje planine Šuljage, sedam kilometara od starog grada Prusca.

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u BiH. Duboko je ukorijenjena u identitet Bošnjaka.

Smještena je u podnožju planine Šuljage i udaljena sedam kilometara od starog grada Prusca. 

Ne zna se pouzdano kada je prvi pohod Ajvatovici održan, ali se zna da je Ajvatovica dobila ime po Ajvaz-dedi, islamskom učenjaku i dervišu koji je u 15. stoljeću u Bosnu došao sa prostora današnje Turske.

Nakon 1947. godine održavanje Ajvatovice bilo je zabranjeno, a tradicija je obnovljena 1990. godine. Jubilarna, 500. manifestacija održana je u junu 2010. godine.

Ovogodišnji Dani Ajvatovice počeli su prije skoro dva mjeseca.

 

(Izvor: Klix.ba)

Tagovi
Objavio: Ned, 02/07/2017 - 17:22

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top