Hiljade žena na ulicama Istanbula, žele da Istanbulska konvencija ostane na snazi

Turska
Turski zvaničnici su poručili da domaći zakon treba da štiti Turkinje, a ne strani ugovori

 

Nekoliko hiljada žena izašlo je na ulice u Istanbulu sa zahtjevom da Turska poništi odluku o povlačenju iz međunarodnog sporazuma protiv nasilja u porodici koji je donedavno podržavala.

Predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) iznenadio je najavom da se Turska povlači iz sporazuma Savjeta Evrope koji je potpisan u Istanbulu i nalaže sprečavanje i eliminisanje porodičnog nasilja, kao i sudsko gonjenje u slučaju da do njega dođe.

"Reuters" prenosi da je Turska bila jedna od prvih potpisnica Istanbulske konvencije, a veliki broj žena koje su danas protestovale rekle su agenciji da Erdoanov potez ugrožava njihovu sigurnost i da neće odustati u zahtjevima da konvencija ostane na snazi.

- Povlačenje iz Istanbulske konvencije predstavlja katastrofu za milione žena i djece koji žive u ovoj zemlji. Pozivamo Ankaru da poništi svoju odluku - rekla je direktorka "Amnesty Internationala" Turske, Eke Unver, za "Reuters".

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da je 38 odsto žena u Turskoj tokom života doživjelo nasilje od strane partnera, u poređenju sa 25 odsto u Evropi.

Agencija navodi da u Erdoanovoj Partiji pravde i razvoja (AKP) kažu da Istanbulska konvencija, koja naglašava rodnu ravnopravnost i zabranjuje diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije, podriva porodične vrijednosti i podstiče nasilje, a turski zvaničnici su poručili ove sedmice da domaći zakon treba da štiti Turkinje, a ne strani ugovori.

 

FOTO: AP