Hladan tuš za Kataloniju iz Brisela: Nećete u EU, a ni u Šengen

Home

Hladan tuš za Kataloniju iz Brisela: Nećete u EU, a ni u Šengen


Potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans (Frans Timmermans) kazao je da je organiziranjem nedjeljnog referenduma katalonska vlada "zanemarila" zakon te da je dužnost svake vlade podržavati i održavati vladavinu prava, što ponekada zahtijeva razmjernu upotrebu sile. 

Timermans je na sjednici Evropskog parlamenta, na kojoj je naknadno uvrštena rasprava "Ustav, vladavina prava i temeljna prava u Španiji u svijetlu nedavnih događaja u Kataloniji", ponovio stav Komisije da prema španskom ustavu, glasanje u Kataloniji nije bilo "niti pravno niti zakonito". "Postoji načelni konsenzus da je regionalna vlada Katalonije, organizirajući referendum prošle nedjelje, odabrala zanemariti zakon. Ustavni sud je suspendovao tu odluku, ali to ništa ne mijenja na stvari da smo ipak vidjeli vrlo žalosne prizore", kazao je Timermans i poručio da "nasilje nikada ništa ne rješava ništa u politici".

"Nasilje u politici nikada nije odgovor, ono ništa ne rješava, a Evropa to zna bolje nego itko drugi. Međutim, naravno da je dužnost svake vlade podržavati i održavati vladavinu prava i to ponekada zahtijeva proporcionalnu upotrebu sile", dodao je drugi čovjek Komisije. Manfred Veber (Manfred Weber), predsjednik EPP-a u parlamentu, je istakao da "samo demokratske institucije mogu mijenjati ustav", prozvavši katalonsku vladu neodgovornom.

"Neodgovorna katalonska vlada želi rascijepiti zemlju", kazao je Veber. Pozvao je regionalnu katalonsku vladu da ne čini jednostrane poteze te upozorio da bi u slučaju odcjepljenja Katalonija ostala izvan EU-a i izvan Šengena. 

 

(Izvor: Avaz.ba)
 

Tagovi
Topic
Objavio: Wed, 04/10/2017 - 19:49

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top