Hoće li Dodik spriječiti krajiške vlasti da izmjeste migrante u Medeno polje?

U Unsko-sanskom kantonu su odlučili da se Bira i Miral moraju zatvoriti, a migranti iz tih centara, kao i migranti sa Vučjaka, moraju se prebaciti van naseljenih područja.

Izbor nove lokacije je pao na Medeno Polje u Bosanskom Petrovcu. Da je migrantska kriza u Bosni i Hercegovini od samog početka pogodan teren za politikanstvo, dokaz je i Medeno Polje, prenosi USN.

Povodom najavljenog izmještanja migranata na područje Medenog Polja, oglasio se i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Smatram da i bez najavljenih aktivnosti tamošnje Vlade, oni nemaju i nisu imali osnovna prava, koja naprimjer Republika Srpska garantuje Bošnjacima ili Hrvatima. Poručujem im da ću biti sa njima toga dana tamo, s namjerom da pokažemo da je nedopustivo da se zbog nečije ideje ili možda plana sa tih prostora danas iseli narod koji je tu oduvijek živio i dosele ljudi sa strane, te da ćemo se tome suprostaviti, kazao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Postavlja se pitanje: “Ko je narod koji je tu oduvijek živio?” S obzirom da kilometrima od lokacije Medeno Polje nema naseljenih odručja.

Naime, Bosanski Petrovac je udaljen deset kilometara od hala na području Medenog Polja u kojima bi trebali biti smješteni migranti.

Iz Vlade USK kažu da predstavnici manjeg bh. entiteta već dvije godine narušavaju sigurnost građana USK, te su tražili od Predsjedništva BiH da donese Odluku o anagažovanju OS BiH kako bi se što bolje zaštitila istočna granica, tačnije granica prema Srbiji. Međutim, do angažovanja OS BiH nikada nije došlo, a izgledno da da nikada neće ni doći jer prema riječima član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, OS BiH neće biti okrenute prema Srbiji.

Prvi septembar je rok koji je Evropska komisija dala Bosni i Hercegovini, da se iznađu lokacije na cijeloj teritoriji države za smještaj migranata. Da li će krajiške vlasti, napokon, ispoštovati datu riječ i zatvoriti prihvatne centre Biru i Miral ili će sve ostati na lažnim obećanjima kao u proteklom periodu, ubrzo ćemo vidjeti.