Hoće li kupovina diploma biti "plaćena" zatvorom?

.
Tužilaštvo USK-a je osujetilo pokušaj da se afera Pero svede samo na prekršajni postupak, ali optužnice za krivično djelo još nema

Vlada Unsko-sanskog kantona često je bila meta pretresa pripadnika SIPA, koji su po nalogu Tužilaštva USK-a izuzimali dokumentaciju, tražeći dokaze o zloupotrebi položaja, kao što se to desilo i ove sedmice u Ministarstvu obrazovanja USK-a. Prije nego je pokrenuta ova istraga protiv ministra Almina Hopovca (SDPBiH), koji je na posao vratio savjetnika za saobraćaj Damira Redžića, iako je ovaj imao zabranu u rješenju o krivnji iz ranije afere sa zloupotrebama u sistemu polaganja vozačkih ispita, ovo ministarstvo je aktivno sudjelovalo u predmetu Pero, koji se odnosi na prodaju školskih diploma.

 

Krajem prošle godine postupajući tužilac Adnan Tulić nam je najavio podizanje optužnice protiv Admira Hadžipašića, vlasnika visoke škole Vita plus i ostalih, međutim, do toga još nije došlo. Iako se radi o jako opsežnoj istrazi, ne treba zaboraviti da je afera Pero počela još 2019. godine, te je očekivano da nakon toliko vremena cijela priča dobije i sudski epilog. Također, još nekoliko predmeta se odnosi na trgovinu diplomama, te iako su direktno povezani, formirani su odvojeni predmeti.

 

Tužilaštvo još nema spremnu cjelokupnu optužnicu, ali nezvanično saznajemo da će prva koja će ugledati svjetlo dana biti optužnica protiv Mirsada Topčagića, savjetnika premijera USK-a Mustafe Ružnića.

 

Podsjećamo, Topčagić je bio uhapšen prije dvije godine pod sumnjom da je počinio krivično djelo primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem i u vezi s krivičnim djelom krivotvorenje isprava. Naime, njega sumnjiče da je, koristeći poziciju, pokušao uticati na Ministarstvo obrazovanja USK-a da aferu Pero svede samo na prekršajni postupak protiv Centra za obrazovanje odraslih Vita plus.