Hoće li nam biti ukinut bezvizni režim? BiH uvodi vize za državljane dviju zemalja

č

Teško je očekivati da će se u skorije vrijeme postići politički dogovor oko ukidanja bezviznog režima za građane Turske, Rusije ili Kine, s kojima BiH ima i reciprocitet. Ali, to za sada ne bi trebalo ugroziti bezvizni režim BiH s EU


Evropska unija očekuje da se Bosna i Hercegovina, kao zemlja kandidatkinja, u potpunosti uskladi s politikama Unije u brojnim oblastima, što uključuje i viznu politiku prema trećim zemljama. A upravo zbog neusklađivanja te politike, proteklih dana se pojavila informacija kako BiH prijeti ukidanje bezviznog režima koji imamo s EU.

Može li BiH ispuniti potrebne zahtjeve, provjerio je RTVHB.

Skraćivanje spiska
Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH je preuzela obaveze usklađivanja svog postojećeg i budućeg zakonodavstva, a jedan dio se odnosi i na usklađivanje vizne politike. Evropska unija očekuje da BiH ukine bezvizni režim prema državljanima ovih sedam zemalja: Turska, Kina, Rusija, Azerbajdžan, Oman, Katar i Kuvajt.

A kako navodi Frano Planinić iz iz Ministarstva vanjskih poslova, taj popis bi do kraja godine trebao pasti na šest zemalja, jer će BiH uvesti vizu prema građanima Omana, a već je učinila napredak što je to isto ove godine učinila i prema državljanima Bahreina.

Glasnogovornik Delegacije EU u BiH Ferdinand Koenig navodi kako je važno da BiH uskladi svoju viznu politiku uskladi s politikom Unije, što je važno ne samo za proces pristupanja BiH u članstvo, već i za adekvatno funkcioniranje bezviznog režima BiH s EU koji je već uspostavljen.

Ipak, teško je očekivati da će se u skorije vrijeme postići politički dogovor oko ukidanja bezviznog režima za građane Turske, Rusije ili Kine, s kojima BiH ima i reciprocitet. No, to za sada ne bi trebalo ugroziti bezvizni režim BiH s EU. Ali Unija zadržava pravo ponovnog uvođenja viza za naše građane s jasno definiranim mehanizmima.

Poziv na daljnje reforme
Važno je napomenuti i kako državljani s popisa zemalja oko kojih BiH nema usklađenu viznu politiku s EU, nisu sudionici ilegalnih migracija. Jedino se u proteklom razdoblju povećao broj dolazaka državljana Turske, s kojom BiH ima sporazum o readmisiji, što znači da ih po potrebi može deportirati nazad.

Iz Europske unije pozivaju na daljnje provođenje reformi, a koliki smo napredak ostvarili pokazat će ovogodišnje izvješće o napretku.