Hoće li radnici u zdravstvu prekinuti štrajk ili ga pooštriti

U štrajku, pak, nisu članovi Sindikata doktora medicine i stomatologije

Predstavnici Vlade Kantona Sarajevo i Sindikata radnika u zdravstvu KS danas će ponovo pokušati približiti stavove, a zaposleni u zdravstvu potom će odlučiti hoće li prekinuti generalni štrajk, dodatno umanjiti obim usluga koje pružaju, odnosno raditi samo životno ugrožene pacijente, ili će masovno podnositi tužbe.

Rekao je ovo Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS.

Štrajk članova Sindikata traje dva mjeseca. Na početku su primali pacijente, ali su nakon dvadesetak dana odlučili primati samo hitne slučajeve i djecu.

Situacija na terenu je, ipak, kako tvrdi Selimić, malo drugačija pa tako rade predoperativne pripreme, za koje su rekli da ih neće raditi, dok se hroničnim bolesnicima propisuju terapije, jer ljekari porodične medicine ne štrajkuju, a recepti se šalju elektronski u apoteke, prenosi Avaz.

- Šta će biti dalje, ovisit će od današnjeg sastanka. Nama su u četvrtak na sastanku iz Vlade dali nizak prijedlog. Ponudili su da pregovaramo o koeficijentima za jednu kategoriju zaposlenika, a mi zastupamo sve, od čistačica, preko medicinskih sestara, inžinjera, do specijalista – rekao je Selimić.

U štrajku, pak, nisu članovi Sindikata doktora medicine i stomatologije.