Hoće li se bahatosti političara stati u kraj: Parlament FBiH uvodi red u kupovinu službenih vozila?

321
Predstavnički dom Parlamenta FBiH nastavit će zasjedanje danas, a na dnevnom redu je i prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koja je prekinuta 31. maja zbog smrti Segmedine Srne-Bajramović, zastupnice SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo i delegatkinje u Domu naroda Parlamenta FBiH, bit će nastavljena danas.

Poslanici će, pored ostalog, razmatrati prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini, koji je na usvajanje po skraćenom postupku uputio Klub poslanika DF-a. Izmjene idu u pravcu ostvarivanja većih prava radnika, prije svega trgovaca.

- Rad u dane praznika regulisan je Zakonom o praznicima, koji je preuzet od Republike BiH. Njime se određuje da se u FBiH obilježavaju međunarodni praznici: Nova godina (1. i 2. januar su neradni dani), Prvi maj (1. i 2. maj neradni dani) i Dan pobjede nad fašizmom (9. maj koji se obilježava radno). Drugi praznici su Dan nezavisnosti BiH - 1. mart i Dan državnosti BiH - 25. novembar. Nažalost, poslodavci u realnom sektoru uglavnom ne poštuju ovaj zakon, te on važi samo za radnike iz državnog sektora. Izmjene i dopune Zakona o trgovini su jedini način da se trgovcima omogući jednakost u pogledu korištenja slobodnih dana za vrijeme praznika. Praksa pokazuje da su trgovci slobodni samo 1. januara, navodi se u obrazloženju.

Na dnevnom redu je i prijedlog Zakona o korištenju i nabavci službenih putničkih automobila u organima uprave FBiH, koji je u proceduru po skraćenom postupku uputio nezavisni poslanik Adis Arapović.

Zbog brojnih primjera zloupotrebe korištenja službenih vozila, navodi se u obrazloženju, ukazala se potreba za donošenjem sveobuhvatnog zakona koji bi precizno uredio oblast nabavke i upravljanja službenim vozilima. Pred poslanicima je i prijedlog Etičkog kodeksa zastupnika u Predstavničkom domu, čiji je predlagač Etička komisija.