Hoće li Vlada FBiH sutra na sjednici imenovati direktora FUP-a: Korman ili Hoffman, šta će odlučiti ministri?

.
Kako smo ranije pisali, prvi na listi je Korman, koji je dobio najviše bodova od članova Nezavisnog odbora.

 

Sjednica Vlade FBiH bit će održana sutra u Mostaru, a prema predviđenom dnevnom redu predloženo je i imenovanje direktora Federalne uprave policije.

Naime, u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima FBiH, Vlada je dužna u roku od 30 dana nakon što zaprimi bodovnu listu najbolje ocijenjenih kandidata, i imenovati direktora.

Bodovnu listu dobili su 14. jula, ali je odlučeno da se ova tačka tek sutra nađe na dnevnom redu.

 Saznajemo da je ministar unutrašnjih poslova  FBiH Aljoša Čampara Vladi dostavio listu s imenima kandidata koje mu je poslao Nezavisni odbor Parlamenta FBiH 14.jula.

Na liste se nalazi vršilac dužnosti direktora Federalne uprave policije (FUP) Ensad Korman i savjetnik direktora Granične policije Svevlad Hoffman.

Kako smo ranije pisali, prvi na listi je  Korman, koji je dobio najviše bodova od članova Nezavisnog odbora.

Ali, pitanje je koga će Vlada i kada i imenovati jer trakavica oko izbora direktora traje već tri i po godine. Vlada će se sutra izjašnjavati o imenina.

Federalna uprava policije, podsjećamo, godinama nema direktora jer Vlada FBiH, tačnije stranke SDA i HDZ-a nikada nisu potvrdile imenovanje Zorana Galića, koji je bio prvi na konkursu 2019. godine. On je na kraju odustao od ove pozicije, ali je tužio Vladu.

FOTO: AVAZ