Hoće li zabrane pojedinih muzičara i koncerata riješiti društvene anomalije?

.
Droga, alkohol, kriminal, žene, često se nađu u stihovima moderne muzike. Zbog neprimjerenog muzičkog izražaja, kako se navodi, trep grupi iz Beograda, otkazani su nastupi, ranije u Prijedoru, sada i u Banjaluci.

 

Zbog svega verbalni rat vode muzičar i političar. A povela se i generalna diskusija o zabranama svih “umjetničkih” vidova izražavanja.

Patikom po glavi udara djevojke, u delirijumu… Skače po plafonu, polijeva se pivom, publici pod nos stavlja prljave čarape… Nakon snimka nastupa u Crnoj Gori, po mnogima skandaloznog, treper Desingerica objasnio je da tako “krsti fanove”, prebcuje ih iz “civilne muzike” u svoj pravac. Tridesetogodišnji dizajner, tatu majstor, Beograđanin, Dragomir Despić, zajedno sa Lukom Bijelovićem nadimka Pljugica, trebao je nastupiti u banjalučkoj Akvani. Ipak nije.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke je kazao:

“To je neki tamo čovjek u svom fazonu, koji pjeva pjesme koje ne odlikuju zdrav razum i ispravne vrijednosti, koji na koncertu doslovno stavlja omladini noge na glavu i svašta nešto. Mi smo rekli da tog koncerta neće biti. Napravićemo stručnu komisiju koja se mora upoznati sa sadržajem pjesama, koncerta, predstave, da bi te vrijednosti mogle biti u Banjaluci, to se važi i važi”.

Umjetnost, ili “umjetnost” će dakle na kantar komisije. A zabrana nastupa spornih izvođača važi za javne gradske površine i objekte. Nastup Desingerice i Pljugice odgođen je zbog dana žalosti, saopštili su ranije organizatori. Naveli su da će koncerta ipak biti u Banjaluci u jednom privatnom objektu, već sljedeće sedmice.

Treper Dragomir i gradonačelnik Draško ista su generacija, no to ne znači da imaju zajednički jezik.

Dragomir Despić Desingerica, trep muzičar je kazao:

“Političari, liče da se kače, bajo na naša leđa, da preko nas skupljaju političke poene!! Šta ti je Breskvica uradila bajo, riba mleko! Može neko da izgine od čarape?! Nikad neću prestati da šijem ljude patikom u glavu, neću prestati mokrim čarapama da gađam ljude.Sabotaža!”.

Za jedan dio građana novi moderni muzički pravac je neprimjeren, treba ga ograničiti, drugi dio je ipak protiv bilo kakvih zabrana.

Zabrane pojedinih muzičara i koncerata, ili pak filmova, neće riješiti društvene anomalije, a čak mogu proizvesti i kontraefekat, stava su sagovornici .

Pjevačica Vanja Mišić, kaže da ništa nije crno bijelo.

“Meni je lično drago što je zabranjen njihov nastup, jer smatram da je cijeli njihov performans prilično degutantan, ALI…Gdje se podvlači granica? Ko je taj ko će odlučivati, nakon ovog slučaja, o tome ko može, ko ne može da nastupa u Banjaluci i koje su to vrijednosti koje mi treba da njegujemo muzikom…”, kazala je.

Komunikolog Borislav Vukojević koji se bavi medijskom pismenošću mladih, opšteg je stava da zabrane bilo čega, od telefona u školama, preko filmova do koncerata nisu rješenje društvenih problema.

“To što će oni biti zabranjeni, to ne znači da će ta pubika koja ih prati -prestati da ih prati. Ima tik tok, reels, drugi mediji, oni će nastaviti da prate sadržaje. Sama zabrana ne rješava ništa, možda će osječati potrebu da još više prate nešto što je zabranjeno”, istaknuo je.

Na konkretnom primjeru, osporavani za sada profitiraju.

“Odlična pjesma koja njeguje porodične vrijednosti, bogougodna melodija za slušanje uz ručak s roditeljima, poučna, fina, relaksira”, samo su neki od komentara na pjesme trep dvojca.

Pojedini na youtubeu nakon slušanja recituju i Očenaš. Ipak, bili, ili ne bili ironični, hiljade komentara njima-znače višemilionske preglede.

Zato-vaspitanje mladih ne prepuštajte ni ulici ni mrežama. Porodica i škola treba da budu osnova za pravilan razvoj djece i omladine, jedno je od rješenja, kažu sociolozi.