Hodočasnici iz BiH: Hadžije se lijepo osjećaju u gradu Božijeg Poslanika

Home

Hodočasnici iz BiH: Hadžije se lijepo osjećaju u gradu Božijeg Poslanika

Hodočasnici iz Bosne i Hercegovine kojih je ove godine 1.738 lijepo se osjećaju u gradu Božijeg poslanika, Medini i svi su dobro, izjavio je direktor ureda za hadž i umru muderris Nezim ef. Halilović.

Kazao je da je zdravstveno stanje hodočasnika dobro. Oni koji su bolesni krenuli na put, to je pet hodočasnika, zbrinuti su i ljekarska ekipa, predvođena specijalistom urgentne medicine Ademom Zalihićem, koji ove godine prati hadžije, brine o njima, ali nije bilo većih intervencija.

Halilović ističe da su hadžije zadovoljni smještajem u hotelima Ansar Golden Tulip i Nuzul Al-Shakreen, kao i hranom koja je visoke kvalitete. 

"Iako  hodočasnici imaju vremena za slobodne aktivnosti, kontinuirano se pripremaju za hadž. U četvrtak prva grupa kreće za Mekku", najavio je Halilović.

Tokom boravka u Medini organizirana je posjeta znamenitostima Medine, Šehidskom mezarju na Uhudu, Mesdžidul -Kibletejni (džamija s dvije kible) i Hendek, a gotovo svaki vakat namaz klanjaju u najstarijoj džamiji na svijetu, Poslanikovoj džamiju Mesdžidu-l-Kuba.

U Poslanikovoj, s.a.v.s., džamiji koja je prekrivena zelenim tepisima i milionima suza, leži džennetska bašča, Rewda, mezar Poslanika Muhammeda a.s. i njegovih ashaba, prijatelja, Ebu Bekra i Omera, r.a.

Hodočasnici iz BiH su imali i organiziranu posjetu Rewdi. Glavni vođa budućih hadžija reisu-l-hudžadž je Husein Smajić, zamjenik reisu-l-uleme. Ured za hadž i umru je osigurao 40 vodiča, koji će voditi po 45 hodočasnika, kao i četiri konsultantice za žene.

O zdravlju hadžija brine 12 medicinskih radnika, šest ljekara specijalista i šest medicinskih tehničara. Na čelu ljekarskog tima je dr. Adem Zalihić.

 

(Izvor: Radiosarajevo)

Tagovi
Topic
Objavito: Tue, 08/22/2017 - 12:13

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top