Hor El Verdu duhovnom muzikom osvaja srca kladuške publike

Kladuški hor El Verdu, što u prijevodu znači „ruža“ je ženski sastav koji izvodi duhovnu muziku, ilahije i kaside.

Iako je hor tek nedavno započeo sa ozbiljnim radom, njegov početak doseže do devedestih godina prošlog vijeka, kada su današnje članice bile tek tinejdžerke okupljene oko muzike koju su voljele.

Image

Ratna dešavanja koja su zahvatile naše područje, učinila su da tadašnji ženski hor prestane sa svojim radom, a ideja o ponovnom okupljanju članica rodila se prošle godine. U razgovoru za naš Radio, članica hora Zlatka Melkić Kaja je istaknula da je cilj bio ponovo okupiti nekadašnje članice, a njenu ideju o ponovnom osnivanju hora članice su vrlo rado podržale. Tako se danas, nakon mnogo godina, hor El Verdu ponovo formirao i postao je redovnim gostom gotovo svih kladuških manifestacija.

Njihov repertoar obuhvata duhovnu muziku, ilahije i kaside, a sve ono što predstave publici rezultat je predanog rada i truda koji se ulaže nekoliko puta sedmično, koliko ove članice odvajaju od svog privatnog vremena kako bi održavali vježbe i probe. Kaja naglašava da su članice hora El Verdu ponosne na rezultate koje su do sad postigle i na reakcije kladuške publike. Hor će, naravno, i dalje nastaviti sa uvježbavanjem milozvučnih stihova duhovne muzike, kako piše Radio Velika Kladuša.

Ko želi, srcem i dušom, u ime Allaha, može uspjeti u svemu, pa tako i mi u svom cilju, a to je imati zadovoljnu publiku, na koju ćemo prenijeti ljubav prema muzici, koju i mi osjećamo“ poručile su članice hora El Verdu.

Image