Austrija: Hrana bi mogla uskoro poskupjeti, evo koje namirnice posebno

.

Prema statističkim podacima Austrije, stopa inflacije za srpanj 2021. u Austrije je iznosila 2,9 posto, a razina indeksa potrošačkih cijena 2020. (CPI 2020.) bila je 102,9. U odnosu na lipanj 2021. godine, prosječna razina cijena porasla je za oko 0,3 posto.

Prema Državnom statističkom uredu, glavni razlozi povećanja cijena bili su promet i stanovanje. “Malo su iznenađenje cijene hrane koje i dalje umjereno rastu”, rekao je stručnjak Josef Baumgartner za APA-u, a donosi današnje izdanje dnevnih novina “Heute”.

Prema Baumgartneru, poskupljenja hrane bit će trend koji će se zadržati i u ovoj, ali i sljedećoj godini. Troškovi kruha i peciva u Austriji vjerojatno će uskoro porasti zbog povećanja cijena žitarica.

Razlozi za poskupljenje leže u činjenici da su cijene žitarica sve veće, da su rezervni dijelovi za strojeve sve skuplji te da prijevoz robe također košta više. Na cijenu bi trebale utjecati i neke druge stvari, poput promjena režima parkinga u glavnom gradu, ali i činjenica da su broja poljoprivredna imanja ovo ljeto pretrpjela veliku štetu.

Na promjene u cijenama svakako utječe i činjenica da će od jeseni rasti i plaće u pekarskom sektoru. No, pekarsku industriju muči i nekoliko problema, a jedan od njih je i nedostatak kvalificirane radne snage. Osim rasta cijene proizvoda, plaće rastu već kontinuirano. “Većina pekara plaća znatno iznad kolektivnog ugovora, inače bi bili usamljeni u pekari”, ističu iz pekarskog udruženja.

Osim pekarskih proizvoda, uskoro bi mogle porasti i cijene mlijeka i mliječnih proizvoda.