Hronologija cijepanja stranke: SDA prolazi kroz šta je prolazio SDP

.
Stranci demokratske akcije (SDA) se dešava ono kroz šta Socijaldemokratska partija (SDP) već godinama prolazi. Dešavaju joj se raskoli koji su je ozbiljno uzdrmali na nedavnim lokalnim izborima. U opasnosti je da još snažniji udarac primi na predstojećim Općim izborima.

"Dajem neopozivu ostavku na članstvo u SDP-u, na članstvo u Predsjedništvu i neka vam je sa srećom. Izaberite kako ste i režirali - Zlatka Lagumdžiju i time ćete sahraniti SDP na ovim prostorima", ljutito je poručio Nijaz Duraković na burnom Kongresu SDP-a održanom prije 18 godina.

SDP se još nije ugasio, ali neki misle da se gasi i to nakon katastrofalnih rezultata na Općim izborima 2014. godine. S druge strane, za pojedine je ova stranka počela tonuti upravo poslije navedenih Durakovićevih, rekli bi proročanskih, riječi. Kontinuirana trvljenja u ovoj partiji su ishodila napuštanjem njenih bitnih zvaničnika.

Nedugo nakon Durakovićevog odlaska osnovane su Socijaldemokratska unija (SDU), Unija socijaldemokrata (USD), Demokratska fronta (DF), Građanski savez (GS) i Socijaldemokrate (SD). Zajednički sadržilac svih ovih stranaka je da su njihovi osnivači bivši SDP-ovci. Svaka od njih je pridobila dio izbornog tijela SDP-a, a u tome je 2014. najviše uspio DF. Međutim, postale su minorne na političkoj sceni.

Socijalliberalna Naša stranka (NS) je takođe uspjela pridobiti povjerenje većeg broja građana koji su bili glasači SDP-a.

Više se konfrontiraju spomenute partije među sobom, nego što se zajedno konfrontiraju naspram desnice. Zato od SDP-ove pobjede na Općim izborima 2010. niti jedna od njih nije ozbiljnije ugrozila SDA i druge vladajuće konzervativne stranke.

Ali, SDA je ugrozilo ono što je ugrozilo SDP - unutrašnji raskoli.
 

Sve je počelo s Harisom Silajdžićem



Sve je počelo s Harisom Silajdžićem kao visokorangiranim zvaničnikom SDA. Nedugo poslije rata napustio je ovu stranku i osnovao 1996. godine Stranku za Bosnu i Hercegovinu (SBiH).

Na Općim izborima 2006. glasači su dali veliko povjerenje ovoj stranci - dali su joj vlast. Već na sljedećim Općim izborima su je kaznili očito nezadovoljni njenom vladavinom. Od tada do danas ova partija kuburi na političkim marginama.

Dio nezadovoljnih članova u Krajini su napustili SDA i 2008. godine su formirali Stranku demokratske aktivnosti (ASDA). Postala je bitan subjekat u Unsko-sanskom kantonu, neko bez koga je teško biti vlast u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Godinu dana poslije, 2009. Fahrudin Radončić je utemeljio Savez za bolju budućnost (SBB). Njegov savez je bio ozbiljan oponent SDA jer je imao podršku konzervativnijeg stanovništva. I SBB je često jezičak na vagi bez kojeg vlast nije moguća.
 

Izetbegoviću nebitni postali bitni



Stranci koju predvodi Bakir Izetbegović se intenzivni sukobi dešavaju posljednje tri godine. Skoro svaki od njih je završio rastankom.

SDA-ova uzdanica Senad Šepić je kao tadašnji državni parlamentarac 2017. osnovao Nezavisni blok i to zajedno takođe tadašnjim SDA-ovim državnim parlamentarcima Sadikom Ahmetovićem i Salkom Sokolovićem.

Iste godine je dugogodišnji načelnik Općine Stari Grad Sarajevo i bivši član SDA Ibrahim Hadžibajrić osnovao Nezavisnu bosanskohercegovačku listu (NBL).

A onda je, činilo se, nedodirljivi vladar SDA u Tuzlanskom kantonu Mirsad Kukić svoj sukob sa stranačkim vodstvom okončao odlukom da početkom 2018. formira Pokret demokratske akcije (PDA). Upravo je PDA, koju dominantno čine bivši članovi SDA, među ključnim strankama za uspostavu kantonalne vlasti. Da je to tako, pokazuje se i ovih dana.

Najozbiljniji udarac tri decenije vladajućoj stranci je zadala još jedna uzdanica - Elmedin Konaković. Samo nekoliko mjeseci od osnivanja, na izborima 2018. godine je njegova Narod i pravda (NiP) pokazala da će biti SDA-ov najozbilnjiji protivnik. Dvije godine kasnije, na nedavno održanim lokalnim izborima NiP je to i potvrdio.

Tu nevolje za SDA nisu prestale. Naprotiv. Velike nesuglasice su nastale na liniji Aljoša Čampara i Denis Zvizdić s jedne strane i ostatak stranačkog rukovodstva s druge strane.

Čamparin izlazak iz SDA je značio pad Vlade Kantona Sarajevo koju je predvodila SDA, a Zvizdićeva sudbina je još neizvjesna.

Skoro da je sigurno da bi Zvizdićevo istupanje podrazumijevalo dodatno slabljenje SDA s obzirom na broj glasova koje je dobijao. Toga je postao svjestan i Izetbegović koji je ranije tvrdio da se rastanci s utjecajnim članovima ne odražavaju negativno na SDA.

Otuda i njegova izjava nakon posljednjeg Kolegija SDA na kojoj je razmatran sukob sa Zvizdićem: "Treba stati, nikada nisam za to da ugledni ljudi napuštaju SDA".