Hrvate hvata panika: Njemačka bi nas mogla staviti na crvenu listu, jedni smo od rijetkih koji imaju turizam

Bozinovic
Načelnik Nacionalnog štaba civilne zaštite Hrvatske Davor Božinović rekao je sinioć da je moguće da i Njemačka stavi Hrvatsku na “crvenu listu” epidemiološki nesigurnih zemalja.

 

Svi oni vrlo dobro znaju kakvo je stanje po županijama i u turističkim destinacijama i siguran sam da će se svi na neki način potruditi da svojim građanima objasne tu odluku, jer mi niti imamo veliki broj, ispod smo jedan posto turista koji su se ovdje inficirali – rekao je Božinović.

Dodao je da su ljudi najbolji svjedoci onoga kakvo je stanje u Hrvatskoj, a to su “sigurno povoljne ocjene od svih ovih turista iz svih ovih zemalja – prenosi Hina.

Naravno da Hrvatska nije nesigurna zemlja, ni po kojem spektru praćenja sigurnostii – rekao je povodom najave portparola slovenačke Vlade Jelka Kacina da će ta zemlja sutra zvanično uvrstiti Hrvatsku na “crvenu listu”.

Ukazao je na to da je najveći broj slovenačkih turista, a njih oko 100.000, u županijama poput Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske koje zajedno u posljednja 24 sata imaju 10 novooboljelih, što je manje nego u Sloveniji.

Božinović je napomenuo da Hrvatska čak ni po slovenačkim kriterijima nije ušla u tzv. “crvenu zonu”.

On je kao sigurno najavio dalje produženje zabrane rada noćnih klubova iza ponoći, s obzirom na to da su u najvećem broju novozaraženih mladi koji su boravili u noćnim klubovima, posebno u srednjoj Dalmaciji.

Dodao je da će inspekcije nastaviti da nadzire te objekte, kao i da je u međuvremenu nekoliko noćnih klubova i zatvoreno.

Božinović je rekao da je činjenica da raste broj zaraženih virusom korona, ali i naglasio da je Hrvatska istovremeno i jedna od rijetkih zemalja koja u periodu pandemije “ima turizam”.