Hrvatska će sufinancirati covid testove za turiste

Plaza
Vakcinacija turističkih radnika bi trebala početi u četvrtak, a masovni punktovi u većim gradovima bit će organizirani u sportskim dvoranama

Hrvatska od sredine aprila kreće u veliku akciju spašavanja turističke sezone, jer će tada početi s vakcinisanjem turističkih radnika, a država će svim turistima sufinancirati i brze antigenske testove.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) početkom iduće sedmice dobit će spisak osoba iz turističkog sektora koji se žele vakcinisati, a riječ je o oko 70.000 ne samo stalno zaposlenih, nego i sezonskih radnika koji su u direktnom kontaktu s turistima, poput recepcionera u hotelima, marinama i kampovima, kuharima i konobarima, radnicima u turističkim agencijama... Ministarstvo turizma podatke je dobilo od udruga i ustanova u resoru, gdje je njih čak 70 posto izrazilo želju za vakcinisanjem, piše Jutarnji.hr.

Vakcinacija bi trebala početi u četvrtak, a masovni punktovi u većim gradovima bit će organizirani u sportskim dvoranama, moguće je i vakcinisanje u velikim hotelskim kućama. Namjera je da se turistički radnici vakcinišu, između ostalog, i Johnson&Johnson vakcinama koje se daju u jednoj dozi.

Nakon toga, plan je vakcinisati i oko 90.000 privatnih iznajmljivača, a Hrvatska se, osim što je uz Tajland jedna od rijetkih zemalja koja je među prvima krenula u prioritetno vakcinisanje turističkih radnika, odlučila i pokriti dio troškova za antigensko testiranje.