New York Times objavio mapu:Hrvatska i Crna Gora bilježe najveći rast zaraženih u Evropi.

.
"New York Times" primjećuje da se epidemija stišava u pojedinim zemljama koje su u ranoj fazi bile teško pogođene, ali upozorava da broj novih slučajeva širom svijeta raste brže nego ikada.

 

Na mapi "New York Timesa" zemlje su klasifikovane prema stopi porasta broja novih slučajeva u poslednjih 14 dana, pa, iako pojedine imaju nizak broj zaraženih, računa se procenat porasta broja novooboljelih poslednjih dana.

 

Bosna i Hercegovina je na ovoj mapi obojena u svjetlo narandžasto, a istom bojom su i Srbija, Bugarska, Rumunija i Albanija.

 

Sejverna Makedonija, koja proteklih dana bilježi trocifrene dnevne brojeve novozaraženih, prikazana je u oker boji koja govori o tome da je porast broja novooboljelih u prethodne dve nedelje otprilike isti.

 

Među evropskim zemljama u kojima je taj broj u padu, pa su obojene plavom bojom, su Velika Britanija, Poljska i Grčka, dok su Rusija, Francuska i Italija označene kao zemlje u kojima je broj novozaraženih stabilan.

 

U svijetu su crvenom bojom označeni Maroko, Kirgistan, Ekvatorijalna Gvineja i Malavi.

 

"New York Times" primjećuje da se epidemija stišava u pojedinim zemljama koje su u ranoj fazi bile teško pogođene, ali upozorava da broj novih slučajeva širom svijeta raste brže nego ikada, s obzirom na to da se dnevno prijavi više od 100. 000 novozaraženih.

 

List navodi da je u posljednje dvije nedelje porast broja novih slučajeva zabilježen u skoro dvostruko više zemalja od onih koje su prijavile pad, što je posledica žarišta u Latinskoj Americi, Africi, Aziji i na Bliskom istoku.