Njemački list: Hrvatska koristi EU za pomoć nacionalistima u BiH

NJEMAČKI ljevičarski list Die Tageszeitung (TAZ) objavio je članak o petljanju Hrvatske u BiH pod naslovom ''Opasna igra Zagreba'', u kojemu se ističe da politika Hrvatske zapravo šteti bosanskohercegovačkim Hrvatima.

''Hrvati u Bosni i Hercegovini imaju u susjednoj Hrvatskoj najprominentnije zagovornike. Premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović već mjesecima pokušavaju u Bruxellesu temu navodno 'ugnjetavanih Hrvata' staviti na dnevni red'', piše Die Tageszeitung i dodaje kako se tvrdi da su bosanskohercegovački Hrvati kao jedan od tri konstitutivna naroda BiH ugroženi i da se ''moraju boriti za očuvanje svog identiteta''.

Zagrebu smeta izbor Željka Komšića

Napominje se da ''vladajuća stranka HDZ i njena filijala u BiH traže promjenu izbornog zakona u BiH'' jer se HDZ BiH osjeća diskriminirano što u Federaciji BiH svi njeni građani, uključujući i Bošnjake, mogu birati člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda. Na taj način Hrvate sada u tročlanom Predsjedništvu BiH predstavlja ''lijevo-liberalni Željko Komšić'', dok je izbore izgubio ''glavni kandidat nacionalističke desnice Dragan Čović''.

Zbog toga je Hrvatska ''započela diplomatsku ofenzivu u Europskoj uniji'', a dio toga je i zagovaranje trećeg entiteta, što je ideja koja ''ugrožava opstojnost BiH''. TAZ piše da uspostavu trećeg entiteta u BiH najviše podržavaju ''konzervativni i desno-radikalni političari u Hrvatskoj'' te da se ta ideja temelji na ''paradržavi Herceg-Bosni'', čije je ''rukovodstvo u Haagu osuđeno za ratne zločine i etničko čišćenje''.

Hrvatska koristi svoje članstvo u EU da pomaže nacionalistima u BiH

Zbog toga se mnogi ljudi u BiH ''plaše da Hrvatska, kao i Srbija, teži teritorijalnoj podjeli njihove države'' te se napominje kako se HDZ sve više razvija u radikalno desnu političku snagu koja podržava i rehabilitaciju ''fašističkih ustaša iz Drugog svjetskog rata''.

''Hrvatska desnica se osjeća kao da je u naletu jer članstvo Hrvatske u EU može koristiti za podršku nacionalističkim snagama u BiH'', piše njemački list dodajući da za to može računati na razumijevanje u Mađarskoj i Poljskoj.

Izvor: