Hrvatska najavljuje postepeno popuštanje mjera, najbitnija je turistička sezona

.
Susjedna Hrvatska još uvijek ima vrlo stroge mjere za suzbijanje širenja koronavirusa, ali vlasti već najavljuju da će ići u popuštanja kako vrijeme bude prolazilo i turistička sezona se približavala.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović danas je kazao kako je činjenica da Hrvatska ima najmanje stroge mjere u Evropskoj uniji, a da ipak uspjevaju spuštati brojke zaraženih i umrlih.

 

"Naš cilj je spustiti te brojeve toliko da možemo reći da je sve pod kontrolom i da se pripremamo za onaj period godine koji je za hrvatsku ekonomiju ključan, a to je turistička sezona", poručio je Božinović.

 

Mi bi najradije da ovo ne moramo raditi, niko se nije pripremao za pandemiju, dodaje, o pandemijama su se možda snimili neki filmovi, napisalo par knjiga zadnjih godina, ali se zapravo cijeli svijet po prvi put suočava s ovakvom zarazom koja je zahvatila svaki kutak zemaljske kugle i svi imaju isti prioritet – zaštititi živote ljudi, a s druge strane omogućiti ekonomiji da funkcionira, i u tome se donose različite mjere.