Mektić: Hrvatska policija zlostavlja migrante i vraća ih u BiH

Ministar je rekao da BiH u slučaju migranata postupa u skladu sa svim međunarodnim konvencijama i evropskim standardima

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić demantovao je informacije da Bosna i Hercegovina organizovano protjeruje migrante iz BiH u Hrvatsku, navodeći da se događa upravo suprotno, prenosi Fokus.

Hrvatska strana napadom želi da se odbrani od nasilja i torture koju vrši prema migrantima u Hrvatskoj i njihovog prislinog vraćanja u BiH”, kazao je Mektić za regionalnu Televiziju N1

On je naveo da je “opštepoznata činjenica da hrvatska policija zlostavlja migrante i ulazi na teritoriju BiH”.

Sada pokušavaju da preokrenu stvar i da skinu pažnju s osuda koje zbog toga trpe, ne samo u regionu, već i od Evropske unije i da taj teret prevale na BiH. Mi niti smo to radili, niti smo se time bavili”, istakao je Mektić.

Komentarišući pisanje hrvatskih medija da Granična policija Hrvatske optužuje policiju iz BiH da organizovano dovodi migrante u kamp Vučjak, a potom ih protjeruje u Hrvatsku, ministar je rekao da BiH u slučaju migranata postupa u skladu sa svim međunarodnim konvencijama i evropskim standardima.

Mektić je rekao da Hrvatska treba da objasni dva slučaja kada su njeni policajci pucali na kombije s migrantima.

U jednom slučaju su povrijedili dvoje djece. Je li im zato kriva bosanskohercegovačka strana?”, rekao je ministar bezbjednosti BiH.

Izvor: