Hrvatska pooštrila propise: Evo šta u "lijepu njihovu" možete unijeti bez carine

.
Putnici koji privremeno dolaze u Hrvatsku mogu unijeti i lične predmete veće vrijednosti uz potpuno oslobođenje od uvoznih davanja, ali uz uslov da ih prijave carini .

Putnici ili turisti prilikom ulaska u Hrvatsku imaju pravo na unos ličnog prtljaga, uključujući hranu, lijekove, oružje i ostale stvari u skladu s načinom na koji to propisuju carinski propisi. 

Od plaćanja carine oslobođena je i propisana količina i vrijednost robe koja ne ulazi u kategoriju ličnih stvari. Ograničenja koja se odnose na unos robe nekomercijalne naravi ovise o vrsti prijevoza i zemlji iz koje putnik dolazi (članice Europske unije, treće zemlje). 

Putnici koji privremeno dolaze u Hrvatsku mogu unijeti i lične predmete veće vrijednosti uz potpuno oslobođenje od uvoznih davanja, ali uz uslov da ih prijave carini, piše tportal.hr

Lični prtljag 

Roba u ličnom prtljagu putnika podrazumijeva lične stvari opravdano potrebne za putovanje i izbivanja izvan mjesta stalnoga boravišta, kao što su obuća, odjeća, higijenske potrepštine, prijenosni elektronički uređaji (mobilni telefon, laptop, itd.) i sl., za ličnu upotrebu putnika ili članova njegove porodice, u razumnoj količini. 

Sadržaj lične prtljage putnika podrazumijeva i ostalu robu, onu koja ne ulazi u navedenu kategoriju ličnih stvari opravdano potrebnih za putovanje, koju uglavnom čini trgovačka roba raznog opisa, vrste i količine kao što su npr. prehrambeni, higijenski i slični proizvodi za ličnu upotrebu, predmeti opće upotrebe, potrošačka elektronika, suveniri, predmeti za kućanstvo, luksuzni predmeti, odjeća, obuća itd. 

Roba nekomercijalne naravi koja se uvozi u ličnom prtljagu putnika oslobođena je od plaćanja carine, PDV-a i akciza pod uslovom da ne premašuje ukupnu vrijednost od 3200 kuna za putnike u pomorskom i zračnom prometu, 2200 kuna po putniku za ostale vrste prijevoza, odnosno 1100 kuna za putnike mlađe od 15 godina, neovisno o prijevoznom sredstvu kojim putuju. 

Premašuje li vrijednost pojedinog predmeta navedene vrijednosne limite, podjela vrijednosti takvog predmeta nije dopuštena, niti se njegova vrijednost može dijeliti na dvije ili više osoba. 

Isto tako, limitirana je količina roba nekomercijalne naravi koje se uvoze u ličnom prtljagu. Tako se, primjerice, u cestovnom i željezničkom prometu može uvesti maksimalno 40 cigareta, litra alkoholnog pića i četiri litre vina. 

Putnici u zračnom prometu u Hrvatsku mogu unijeti nešto više duhanskih prerađevina od onih koji putuju drugim oblicima prometa. 

 

Foto:Arhiv