Hrvatska se ne može pomiriti sa istinom o zločinima NDH

Istina o Jasenovcu se zna i nema potrebe da je utvrđuju neki "eksperti", poručio je predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, komentarišući ideju o formiranju posebne komisije, sa članovima iz Srbije, Hrvatske i međunarodnih stručnjaka koji bi utvrdili "istinu o Jasenovcu", koju je podržala predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

"Svima nama koji živimo na ovim prostorima i koji smo doživjeli i preživjeli vrijeme Jasenovca, sasvim je jasno šta se tamo dešavalo. Istina se zna. Stoga smatram da bi formiranje neke posebne komisije bilo samo 'mazanje očiju', te gubljenje vremena i novca nizašta. To bi evociralo emocije onih koji su preživjeli Jasenovac, a oni to ne zaslužuju", istakao je Finci za Vijesti.ba.

Kako je naveo, žalosno je što se Hrvatska nakon toliko godina ne može pomiriti sa istinom o tome šta je bila NDH i kakve zločine je pravila.

"Dovoljno je pogledati svjedočenja preživjelih, ali i njemačke dokumente iz tog vremena, gdje se čak i nacistička Njemačka zgrožavala nad tim šta su Hrvati radili u Jasenovcu", naveo je Finci.

Podsjećamo, predsjednica Hrvatske  podržala prijedlog čelnika Hrvatskog helsinškog odbora Ivana Zvonimira Čička o formiranju međunarodne komisije, sa članovima iz Srbije, Hrvatske i međunarodnih stručnjaka, koji bi utvrdili "istinu o Jasenovcu". 

"Da se tačno utvrdi prava istina, jer smatram da samo istina može pomoći da se pomaknemo naprijed. U 21. vijeku, modernom forenzikom, medicinskom i forenzikom dokumenta može se utvrditi ne samo broj žrtava... već i istina šta se zaista događalo u Jasenovcu, ne samo od 1941. do 1945. godine, nego i kasnije", kazala je Grabar-Kitarović.