Hrvatska uvodi strožije mjere za cijelu Dalmaciju

.
Hrvatska uvodi strožije mjere za cijelu Dalmaciju, nakon što je taj dio u nama susjednoj državi izašao iz "zelenog polja".

Premijer Hrvatske Andrej Plenković istaknuo je na sjednici Vlade u četvrtak da su najveći brojevi slučajeva u četiri dalmatinske županije koje su sve turističke destinacije.

Zbog toga će Stožer u tom djelu Hrvatske uvesti dodatne epidemiološke mjere kako bi se limitirala mogućnost širenja zaraze, kako bismo tako kontrolirali događaje s većim brojem ljudi, dakle veća okupljanja, izbjegli rizike, smanjili dinamiku zaraze i omogućili održavanje turističke sezone", najavio je Plenković.

 

Ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak je na sjednici Vlade upozorio kako raste broj zaraženih i kako je situacija u nekim obalnim županijama zabrinjavajuća, a šef stožer Davor Božinović najavio je i nove mjere za ta područja.

 

Nove mjere uvode se za šest priobalnih županija te Grad Senj i Karlobag u Ličko-senjskoj županiji.

 

"Uvodi se zabrana okupljanja više od 50 ljudi osim ako se radi o osobama s covid potvrdama i to ne više od 1000 osoba te ako su lokalni i županijski stožeri dali suglasnost. Okupljanje ne može trajati dulje od ponoći ", rekao je Božinović.

 

Mjere i covid potvrde vrijede za svadbe na kojima je prisutno više od 15 ljudi. Ako se lokalni i županijski štabovi ne mogu dogovoriti oko neke mjere sve se prosljeđuje Nacionalnom štabu. Nove mjere vrijede do 15. augusta, a stupaju na snagu u ponedjeljak 26. jula.

 

Najviši broj dozvoljenih gostiju u barovima je 1000 ljudi. Sajmovi i slični događaji održavaju se samo uz dopuštenje lokalnih i županijskih stožera uz suglasnost Nacionalnog stožera.

 

Sportski događaji mogu se održavati samo ako svi prisutni imaju covid potvrde. Organizatori događanja dužni su 7 dana prije poslati zahtjev lokalnom stožeru koji ga onda prosljeđuje županijskom.

 

Iznimno će se dopuštati okupljanja više od 1000 ljudi, ali samo s posebnom dozvolom Nacionalnog štabu.

 

"Podcjenjivanje epidemioloških mjera je put u crveno", upozorio je Beroš.