Hrvatska želi Zdravka Mamića, a ne da Džidu ni pola odbjeglih Hercegovaca

Tražimo da se Zdravku Mamiću odredi ekstradicioni pritvor po raspisanoj Interpolovoj potjernici, a zatim po zahtjevu Županijskog suda u Osijeku izruči Hrvatskoj koja ga potražuje zbog više krivičnih djela.

Ovo je, između ostalog, jedan od posljednjih zahtjeva pravosudnih organa Hrvatske upućen bh. institucijama. Rekli bismo ultimativno.

Šalju urgencije, pritišću, kume i mole

Izručite nam najtraženijeg hrvatskog bjegunca, jasan stav je Ministarstva pravde Hrvatske, a o tome jesu li ispunjeni uvjeti o izručenju bivšeg čelnika Dinama Sud BiH raspravljat će naredne sedmice.

Hrvatsko pravosuđe već dvije godine traži Mamića, koji je dan pred izricanje nepravomoćne presude stigao u Međugorje, gdje se i danas nalazi. On je, kako je utvrđeno, i državljanin BiH, a Hrvatska se opet poziva na Sporazum o međusobnom izručenju vlastitih državljana sklopljen između ove dvije države 2012. godine, koji je na snagu stupio 2014. godine.

I dok se Hrvatska poziva na sporazume i zakone, šalje urgencije, pritišće, kumi i moli nadležne bh. institucije, ova država već godinama je raj za bjegunce pred pravosuđem Bosne i Hercegovine, prenosi Avaz.

Image

Najsvježiji primjer kako Hrvatska poštuje sporazume je nedavno uhapšeni ubica u Sesvetama Mladen Džidić, kojeg potražuje Kantonalni sud u Mostaru zbog teškog ubistva. Nije se osušila ni tinta na novinarskim tekstovima da je Džidić uhapšen, već je uslijedio odgovor Ministarstva pravde Hrvatske našoj državi da Džidića neće isporučiti.

Za manje od 24 sata donesena je takva odluka jer za to, navodno, nema uvjeta. Iako uvjete utvrđuje Sud, Džidić će, kako stvari stoje, kada mu istekne pritvor nakon 19. avgusta, iako je u BiH osuđen na 17 godina zbog teškog ubistva, postati slobodan čovjek.

Image

No Džidića i sličnih njemu je puna Hrvatska.

Ova zemlja, koja je postala raj za bjegunce iz BiH, nikad nije izručila na desetine bh. državljana. Počevši od Ante Jelavića, Branimira Glavaša, generala HVO-a i bivšeg čelnika Nogometnog kluba Široki Brijeg Zlatana Mije Jelića, koji je optužen za ratne zločine. Tu je i pripadnik MUP-a HNK Oliver Knezović, koji je osumnjičen da je 4. oktobra 2009. tokom nezapamćenih navijačkih nereda u Širokom Brijegu ubio navijača FK Sarajevo Vedrana Puljića.

Slobodno šetaju Zagrebom, Splitom, Rijekom...

U januaru 2017. godine Hrvatska je i zvanično obavijestila bh. pravosuđe da neće procesuirati Antu Jelavića, bivšeg predsjednika HDZ-a BiH i člana Predsjedništva BiH. Službena obavijest dostavljena je lani Sudu BiH.

Predug je spisak osoba koje već godinama slobodno šetaju Zagrebom, Splitom, Rijekom, Makarskom...

Image

Među posljednjim primjerima je i sutkinja Općinskog suda u Sarajevu Lejla Fazlagić, za čije je izručenje utvrđeno da postoje svi pravni uvjeti, bez obzira na državljanstvo.

Tu je i tuzlanski advokat Faruk Balijagić, kojeg potražuje Kantonalni sud Sarajevo. On se već godinama nalazi u Rijeci.

Nema ni Ljubićevog zeta

Jedan od posljednjih bjegunaca je Zdenko Grbavac, zet političara Bože Ljubića. On je optužen za ratni zločin protiv srpskog stanovništva u Konjicu 1992. i 1993. godine u grupi od 13 pripadnika Armije RBiH i HVO-a.

No, nakon što je pušten iz pritvora, on je pobjegao u Hrvatsku. Odbrana je tvrdila da je otišao na liječenje i da će se vratiti.