Hrvatski ambasador u Vijeću sigurnosti UN-a napao Komšića, Lagumdžija odmah reagovao

.

Ambasador Hrvatske u Ujedinjenim narodima Ivan Šimonović kazao je tokom izlaganja u Vijeću sigurnosti da predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine nije legitimno izabran na što je reagovao ambasador BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija.

"U vezi prisustva gospodina Komšića na današnjem sastanku i njegovih zaključaka želim ukazati da ga Republika Hrvatska ne prepoznaje kao legitimnog člana Predsjedništva Bosna i Hercegovine", kazao je hrvatski ambasador.

Dodao je da je na poziciju člana Predsjedništva došao etničkim inženjeringom.

"Iskreno se nadamo da će izmjene izbornog zakona spriječiti takve manipulacije u budućnosti", rekao je hrvatski ambasador.

Nakon njegovog izlaganja ambasador BiH u UN-u Zlatko Lagumdžija zatražio je riječ od kineskog ambasadora koji predsjedava Vijećem sigurnosti iako nije planirano da se obrati.

"Smatram neprimjerenim od svog kolege iz Hrvatske da nazove predsjedavajućeg Predsjedništva moje zemlje nelegalnim i nelegitimnim", kazao je Lagumdžija

Prije obraćanja hrvatskog ambasadora Vijeću sigurnosti se obratio i Željko Komšić. On je kritikovao izvještaj visokog predstavnik Christiana Schmidta koji je upućen Vijeću sigurnosti i generalno njegovu politiku u BiH.

 

Foto: Facebook