Hrvatski maloljetnici uhapšeni zbog terorizma imaju 14 i 16 godina

.

U Hrvatskoj je, u sklopu međunarodne operacije protiv desničarskog terorizma, uhapšeno dvoje maloljetnika.

Prema pisanju HRT-a, jedan ima 16, a drugi tek 14 godina. Njih dvoje je uhapšeno na području centralne Hrvatske, jugoistočno od Zagreba.

Iako je hrvatski MUP izdao saopćenje, javnosti još uvijek nije poznato za šta se terete maloljetnici, te koja je bila njihova uloga u navodnoj akciji.

Eurojust i Europol podržali su nadležna tijela u Belgiji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Litvaniji, Rumuniji i Italiji u međunarodnoj operaciji protiv desničarskog terorizma.

Slučaj je prokomentarisao i hrvatski premijer Andrej Plenković.

– Kad bude bilo više informacija, očekujem da nas Ministarstvo unutrašnjih poslova izvijesti. Očigledno je riječ o jednoj široj operaciji na nivou Evrope u kojoj učestvuju i nadležni organi Policijske uprave, sarađuju, rade, i nakon toga imaju dokaze, te preduzimaju mjere. Ja se ne brinem jer je očigledno da sistem, ne samo naš nego i međunarodna policijska saradnja, funkcioniše. Razumijete, to je poenta. Šta je poenta? Poenta vam je da vam se ne dogode teroristički napadi i da vam ne raste ekstremizam. Kod nas toga, za sada, hvala Bogu, nema – rekao je Andrej Plenković