Humani gest Maglajke Nadine Smajlović: Izradit će 200 turbana za teško oboljele žene i djevojčice

Maglajka Nadina Smajlović već se tri godine bavi ručnim radom, a prodajom ukrasnih detalja, poput broševa, mašnica, traka, ali i maštovito izrađenih suknjica za djevojčice, popunjava kućni budžet. Iako je majka dvojice dječaka, supruga i domaćica, koja se, uz sve to, bavi i kreativnim ručnim radom, kaže da ipak nađe i malo slobodnog vremena, koje želi korisno iskoristiti.  

Tako se rodila ideja da, uz pomoć prijateljica, poznanica, ali i svih zainteresiranih djevojaka i žena, sašije 200 turbana, odnosno kapa od prirodnih materijala, i podijeli ih ženama i djevojčicama koji se liječe na onkološkim odjelima zdravstvenih ustanova širom BiH.

- Ideja se rodila kad je moja poznanica, koja je, također, pacijent na onkologiji, dobila moj turban. Poslala mi je vrlo emotivnu poruku o tome koliko joj on znači. Za početak, bit će to 200 komada za žene i djevojčice koje su nakon hemoterapije ostale bez kose. Već mi se javljaju žene da doniraju novac ili da zajedno šijemo turbane – govori Smajlović.

Svaki turban bit će posebno upakovan, uz emotivnu poruku podrške. Za ovu akciju zainteresirani su i u Regionalnom odboru “Merhameta” u Maglaju.

- Ona želi da organiziramo radionice za njihove korisnice, da žene naučimo da izrađuju turbane te da organiziramo bazare na kojima će one prodavati svoje radove i nešto zaraditi - dodala je Nadina.