Cazin: Odjel za brak i porodicu pokreće humanitarnu akciju "Snaga džemata"

Tirmizi bilježi da je Poslanik rekao: „Ko bude želio srednji put, neka se drži džemata, jer šejtan je sa pojedincem, a od dvojice se drži podalje“. Jedna od stvari koja nam ne dopušta da skrenemo, a koju je Allah dž.š., naredio, je upravo džemat. Zapovijeda nam Svevišnji da se užeta Njegova držimo i nikako se ne razjedinjujemo.

Humanitarna akcija "Snaga džemata"

U mjesecu januaru je planirana velika humanitarna akcija na nivou Medžlisa IZ-e Cazin pod nazivom ''Snaga džemata''. Organizator je Odjel za brak i porodicu MIZ Cazin, čija je koordinatorica Nermina Ljubijankić.

Cilj ove akcije jeste da svi džemati (njih 47) prikupe namirnice/prehrambene artikle i da se isti podijele onima koji su u potrebi (prvenstveno u svom džematu) kako bi lakše prebrodili ovaj zimski period.

Akcija zvanično počinje u ponedjeljak, 07. januara 2019. godine, i trajat će cijeli mjesec januar.

Svi koji se žele uključiti u akciju, artikle mogu donijeti i ostaviti u prostorijama svoga mekteba, a vrijedne džematlijke će na kraju sve razvrstati i napraviti pakete koji će biti podijeljeni onima kojima su najpotrebniji.

Ne zaboravite, sadaka je uzrok sreće i zadovoljstva na dunjaluku i svjetla na licu onoga ko udjeljuje sadaku, na Sudnjem danu.

O Odjelu za brak i porodicu MIZ Cazin

Od 2016. godine u našem gradu Cazinu egzistira Odjel za brak, porodicu i društveni aktivizam. Ideja o osnivanju ovakvog aktiva krenula je ispred uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ jer se već izvjestan period osjećala potreba za realizacijom jedne ovakve ideje gledajući na različite mogućnosti i doprinose koje žene mogu da pruže na polju odgoja i obrazovanja mladih generacija.

U samom početku imenovane su koordinatorice na nivou muftijstava, zatim medžlisa pa džemata. Na čelu Odjela pri Rijasetu BiH trenutno se nalazi dr. Safija Malkić, a pri muftijstvu bihaćkom koordinatorica je profesorica Šuhra Terzić. Pri izboru koordinatorica vođeno je računa da to budu osobe koje iza sebe imaju dugogodišnje iskustvo u volontiranju, kao i rezultate, tako da je za koordinatoricu pri Medžlisu IZ Cazin imenovana profesorica islamskih nauka, Nermina Ljubijankić.

Neki od općih ciljeva i zadataka ovog odjela gledajući dugoročno su:

- vjerska naobrazba (tribine, predavanja, škole fikha, ahlaka, hifza, sufare i sl), kao i bračni i porodični programi, kao npr. seminari i predbračna savjetovališta;
- socijalne, humanitarne i edukativne aktivnosti (humanitarne akcije, pomoć starijim, usamljenim, bolesnim i siromašnim i sl.);
- medicinsko-zdravstvene edukacije i predavanja s kojim će se raditi na osvješćivanu žene o važnosti rane prevencije i zaštite zdravlja;
- društveno-kulturne aktivnosti kao što su promocije knjiga, saradnja sa povratničkim džematima, kao i sa drugim organizacijama i medijima.

Planirane su razne ekskurzije i posjete drugim aktivizmima širom BiH, te razne radionice koje bi doprinijele osamostaljivanju žene kao dekupaž tehnike, kursevi šivanja sl. I, kao što je rečeno da su žene polovina čovječanstva koja rađa i odgaja drugu polovinu, ove žene su itekako svjesne svog doprinosa užoj i široj zajednici, i da samo zajedno sa muškarcima mogu doprinijeti da ovaj svijet izgleda još mnogo ljepše, u kojem ce žena moći popuniti svoje slobodno vrijeme sa korisnim edukacijama i aktivnostima.

Trenutni program je cjeloživotno učenje Ikre. U toku mjeseca novembra Medžlis IZ-e Cazin i ŽEO Iskre Bihać na obostrano zadovoljstvo dogovorili su zajednički rad u sklopu ženskog aktivizma, koji je na prijedlog Rijaseta IZ-e oformljen u 91 medžlisu cijele BiH. Prva aktivnost za žene je program Cjeloživotno učenje Ikre, koji podrazumijeva interaktivnu nastavu kroz vise segmenata: komentare sura iz Kur'ana po redoslijedu objavljivanja, objašnjenje hadisa po temama, te rad na najpoznatijoj islamskoj literaturi, koja će se svake godine prilagođavati aktuelnostima u društvu, a sve sa ciljem stalnog napredovanja kako voditelja grupe tako i polaznica.

Nastava će se u 2019. odvijati svakog ponedjeljka,18:30-20:00 sati u amfiteatru Medrese "Džemaluddin Čaušević".