Humanitarna akcija povodom Kurban-bajrama, cilj je da se pomogne što većem broju ljudi

pomozi ba
Udruženje Pomozi.ba i ove godine realizuje humanitarnu akciju povodom Kurban-bajrama, te nudi mogućnost žrtvovanja kurbana za vjernike koji nisu u prilici ovaj obred izvršiti lično u okviru svog domaćinstva.

 

Zbog situacije na tržištu, odnosno poskupljenja kurbana, cijene za sve građane koji ove godine žele putem našeg Udruženja uplatiti kurbane iznose 370 KM (189 eura) i 400 KM (204 eura).

"Cilj nam je da pomognemo što većem broju ljudi u potrebi, tako ćemo kurbansko meso i ovaj put dijeliti direktno socijalno ugroženim porodicama i pojedincima, drugim humanitarnim udruženjima i javnim kuhinjama širom Bosne i Hercegovine, dok ćemo dio koristiti i naknadno u našim kuhinjama za pripremu gotovih obroka korisnicima projekta “Obrok za sve” i gostima 'Restorana dobre volje'", naveli su.

Pored toga što će se meso dijeliti onima kojima je najpotrebnije, Udruženje Pomozi.ba će i otkup kurbana vršiti od porodica koje žive od uzgoja stoke, a dio kurbana će koristiti iz njihovog stada ovaca koje pažljivo uzgajaju već nekoliko godina.

Kako će podjela kurbana ispuniti sve islamske propise, jer će kurbansko meso biti dijeljeno ljudima koji se nalaze u teškoj socijalnoj i materijalnoj situaciji, tako Udruženje Pomozi.ba garantira i da će obred klanja kurbana biti izvršen uz strogo poštivanje šerijatskih normi.

Uplate kurbana su moguće putem web platforme www.pomoziba.org i standardnih računa Udruženja Pomozi.ba, kao i u prostorijama Udruženja na Čengić Vili u ulici Dr. Fetaha Bećirbegovića br. 8, sa obaveznom svrhom uplate "Kurban 2023".

Foto: Ilustracija/Pomozi.ba