Hurtić pozvao MUP TK da reaguje povodom apela za liječenje djevojčice ubijene Nizame Hećimović

.
Naime, došli smo do saznanja da se putem društvenih mreža širi apel za pomoć kćerki ubijene N.H. za liječenje u Turskoj, napisali su

 

Nakon što se na društvenim mrežama pojavio apel za pomoć kćerki ubijene Nizame Hećimović iz Gradačca, na kojem je naveden žiro račun i fotografija devetomjesečne bebe u naručju svoje majke Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vijeće za djecu BiH su izdali saopćenje.

Oni su pozivali MUP TK da poduzme određene mjere na zaštiti zloupotrebe djeteta ubijene N.H. iz Gradačca putem Facebooka.

Sumnja o zloupotrebi akcije

- Naime, došli smo do saznanja da se putem društvenih mreža širi apel za pomoć kćerki ubijene N.H. za liječenje u Turskoj. Na stranici je objavljeno puno ime i prezime djevojčice, žiro račun na koji se sredstva uplaćuju kao i fotografiju djevojčice u naručju njene ubijene majke.

S obzirom da postoji sumnja da se radi o zloupotrebi akcije, kao i kršenju prava djeteta na zaštitu privatnosti, te principa najboljeg interesa djeteta, pozivamo MUP TK na hitno djelovanje, kako bi se ove objave uklonile sa Facebook-a i poduzele mjere utvrđivanja pojedinačnih odgovornosti - napisali su.

Koncencija o pravima djeteta

Pozvali su se i na Konvenciju o pravima djeteta.

- Podsjećamo da je Bosna i Hercegovina država članica Konvencije o pravima djeteta, uključujući i tri prateća protokola, a Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je nadležno za praćenje provođenja Konvencije. U sklopu svog mandata, a uz učešće akademskih radnika i profesionalaca iz vladinog i nevladinog sektora izrađeni su priručnici, kao što su Smjernice za postupanje u slučaju nasilja nad djecom u Bosni i Hercegovini, a sa ciljem da se poboljša djelovanje profesionalaca koji rade sa djecom i za djecu i to kod direktnog provođenja najboljih standarda zaštite prava djece. Standard “najbolji interes djeteta” je osnovno načelo za uređenje i zaštitu prava djeteta.

Svako javno objavljivanje fotografija djeteta u kontekstu otkrivanja identiteta, posebno kada je svjedok nasilja, i kada je u kontekstu izazivanja sažaljenja kod opšte javnosti je krivično djelo i kršenje prava djeteta.

U skladu sa navedenim, molimo MUP TK da poduzme sve neophodne radnje u cilju rasvjetljavanja slučaja i utvrđivanja da li je bilo saglasnosti staratelja za prikupljanje sredstava za liječenje na ovaj način - saopćili su.

Foto: Twitter