Hutba Reisa Kavazovića danas na Hayat TV i Hayat.ba: Pokažimo solidarnost i zajedništvo

reis

Rijaset Islamske zajednice u BiH i reisu-l-ulema proteklih dana dali su niz korisnih preporuka za muslimane u našoj zemlji, ali i šire, kako da se nose s pandemijom koronavirusa.

Vjernici nestrpljivo iščekuju i današnju hutbu reisa Huseina Kavazovića, koji će predvoditi džuma-namaz i održati hutbu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

  • Svako vrijeme kušnje je i prilika da pokažemo svoju ljudskost. Tako je i s ovim našim trenutnim iskušenjem širenja bolesti, izolacije i restrikcija u svakodnevnom životu. Prilika je ovo da još jednom pokažemo svu svoju solidarnost i osjećaj zajedništva, koje smo kao narod toliko puta kroz historiju znali pokazati. Prilika je da malim gestovima ljudskosti i saosjećanja pomognemo jedni drugima, da se ohrabrimo i osnažimo, da pokažemo odgovornost i samokontrolu – rekao je jučer reis Kavazović za „Avaz“.

On kaže da nije bilo lako donijeti odluku o obustavljanju zajedničkih namaza u džamiji, kao što nam nije lako slušati ezan na koji se ne odazivamo.

  • Ali sada je prilika da muslimani svoje kuće ožive namazom, dovom i učenjem Božije riječi, Kur’ana. Naši domovi su sada naše džamije. Iskoristimo priliku da nadoknadimo vrijeme koje doskora nismo imali da se posvetimo našim ukućanima, našoj djeci i supružnicima – kaže reis Kavazović.

Ne gubimo nadu

Njegova poruka muslimanima, ali i svim ljudima je da ne gubimo nadu u Božiju milost – „kur’anska je poruka da nadu u Božiju milost gubi samo narod koji poriče istinu i Božije blagodati“. 

  • Siguran sam da nas, ako uradimo sve što je do nas i ako pokažemo odgovornost za sebe i svijet oko sebe, Milostivi neće prepustiti samima sebi. Mi se u Njega uzdamo i na Njega oslanjamo – zaključuje reis Kavazović.

U PETAK NA HAYAT TV I HAYAT.BA UŽIVO HUTBA-KAZUJE REISU-L-ULEMA HUSEIN EF. KAVAZOVIĆ

U skladu s uputstvom i preporukama Vijeća muftija u vezi s pandemijom korona virusa, obavještavamo sve džematlije u zemlji i inozemstvu da se pridržavaju preporuka i u petak podne-namaz obave kod kuće.

Hutbu koju će u Begovoj džamiji samo pred članovima Džematskog odbora kazivati reisul-ulema Husein ef. Kavazović moći ćete pratiti uživo na Hayat TV-u. Hutbu ćete moći pratiti i putem portala Hayat.ba odnosno naše oficijelne Facebook stranice HAYAT.BA