I danas protesti ljekara

.
- Ljekari okupljeni u Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH održali su i danas proteste ispred zgrade federalne Vlade u Sarajevu

Protesti su počeli simbolično u minut do 12, a ljekari su zaprijetili i generalnim štrajkom. Ljekari i stomatolozi Kantonalne bolnice „Dr. Irfan Ljubijankić“ su zbog nemogućnosti odlaska u glavni grad naše zemlje, proteste održali jučer u krugu bolnice. Jasna poruka Vladi Federacije Bosne i Hercegovine je, da je krajnje vrijeme da se Zakon o reprezentativnosti nakon četiri godine čekanja, konačno stavi na dnevni red naredne sjednice, a potom i usvoji.

 

Na pokretanje procedure usvajanja Zakona o reprezentativnosti sindikata ljekara i stomatologa Federacije Bosne i Hercegovine čeka se četiri godine. Zašto je to tako, ni ljekarima nije jasno. Štrajkom upozorenja htjeli su federalnoj Vladi i ministarstvu rada i socijalne politike, na čijem čelu je ministar Vesko Drljača, skrenuti pažnju da neće tolerisati, kako tvrde, nerad, te da će Zakon o reprezentativnosti kandidovati već sutra na sjednici Vlade Federacije. Zakon koji je trenutno na snazi predviđa najmanje 30% ljekara od ukupnog broja zaposlenih u zdravstvu. S obzirom da se u odnosu na ranije godine povećavao broj nemedicinskog osoblja, a smanjio broj ljekara, dostizanje ovog procenta je nemoguća misija.