I drugi kum novopečenog para Humačkić ima veze s Turskom, ali samo poslovne

.

Veliku pažnju na jučerašnjem vjenčanju Jasmine Izetbegović i Ćamila Humačkića, pored mladenaca i roditelji, dobio je i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji je bio kum mladencima na vjerskom i građanskom vjenčanju.

No ono što je zapalo za oko medijima i prisutnima jeste muškarac u kariranom zelenom sakou i kariranim plavim hlačama koji je također bio svjedok na građanskom vjenčanju koje je održano u hotelu Europe, ali i rame uz rame s mladencima u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

Riječ je o Omaru Musabegoviću, dugogodišnjem prijatelju kćerke Bakira I Sebije Izetbegović koji danas živi i radi u Beogradu.

Musabegović je zastupnik turske kompanije Tasyapi u Beogradu koja gradi autoputeve po Srbiji i koja bi trebala graditi autoput između Sarajeva i Beograda uz finansiranje iz Turske. Ova firma se bavi i drugim multimilionski vrijednim instrastrukturnim projektima kod naših istočnih susjeda.

.

 

On je dan uoči vjenčanja i dolaska Recepa Tayyipa Erdogana u Sarajevo u društvu predsjednika kompanije Tasyapi Emrullahom Turanlijem održao sastanak s ministrom prometa i komunikacija BiH Vojinom Mitrovićem, a o istoj temi se razgovaralo i prilikom Erdoganove posjete Predsjedništvu BiH.

Srbijanski mediji pišu da je u martu 2019. godine zbog projekta izgradnje jeftinih stanova privedeno petero ljudi, uključujući i direktora ogranka turske firme u Srbiji, Omara Musabegovića, zbog sumnje da su primali mito prilikom angažovanja podizvođačke firme.

Musabegović je, inače, bio i član Nadzornog odbora u Privrednom društvu “ZGOP AD Novi Sad” do augusta 2020. godine. Ovo preduzeće je, za to vrijeme, dobilo poslove radova na sanaciji većine pruga u Srbiji.

On je također i zakonski zastupnik firme "Aksiom invest" čija je djelatnost izgradnja puteva i autoputeva, a koja se vodi na istoj adresi kao i Tasyapi u Beogradu.

Ni drugi učesnik sastanka s Vojinom Mitrovićem, inače predsjednik Tasyapija, prema pisanju srbijanskih medija, nije čiste biografije kada je u pitanju sumnja na korupciju.

Emrullah Turanli, biznismen blizak Erdoganu, bio je upleten u korupcijski skandal 2013. godine kada je priveden zbog sumnji u nezakonite radnje u vezi sa državnim tenderima i podmićivanjem. Nekoliko ministara koji su u ovo bili umiješani kasnije su podnijeli ostavku, a turski predsednik zatvorio je istragu tvrdeći da je ovo bio montiran postupak.

Turski kumovi, kroz prijateljske i političko-poslovne veze, su dakle zaista obilježili svadbu o kojoj su izvještavali svi domaći, ali i regionalni mediji.