I u Njemačkoj poskupljuje kafa i to za čak 1.30 eura

.
Vodeća njemačka pržionica kave Tchibo po drugi put u devet mjeseci podiže cijene kave.

Ovisno o sorti i zemlji podrijetla, očekuje se da će prodajne cijene porasti između 50 centi i 1,30 eura po pola kilograma do 21. veljače, objavila je tvrtka u ponedjeljak u Hamburgu. Tchibo se smatra jednim od najvažnijih regulatora maloprodajnih cijena.

Kako prenosi “Lebensmittel Zeitung”, cijena Tchibovog standardnog brenda “Feine Milde” trebala bi porasti sa sadašnjih 5,69 eura na 6,99 eura po pola kilograma.

 

Pržionica kave i lanac trgovina na malo posljednji su put povisili cijene sredinom lipnja nakon prethodnih sniženja cijena. To je bilo prvo povećanje cijene kave u više od četiri godine.

Već tada su u pozadini poskupljenja bile veće otkupne cijene na svjetskim tržištima. Od tada su otkupne cijene nastavile naglo rasti. “Dugo smo oklijevali, ali cijene zelene kave porasle su za 50 posto od prošlog ljeta. Uzimamo u obzir ovaj razvoj događaja i sada prilagođavamo naše prodajne cijene”, rekao je glasnogovornik Tchiba Arnd Liedtke. Tchibo je uvjeravao da će prodajne cijene ponovno pasti “čim to dopuste cijene zelene kave” piše Fenix-magazin/IM