Ideja da necijepljeni plaćaju trošak boravka u bolnici?!

askd
Ideja Povjerenstva za bioetiku izazvala je velike pomutnje u austrijskoj javnosti, jer oni smatraju kako bi necijepljeni pacijenti u bolnicama trebali plaćati ili barem participirati u troškovima svoga liječenja u bolnici.

U jedinicama intenzivne njege mahom se nalaze osobe koje nisu cijepljene protiv koronavirusa pa je to i pokrenulo raspravu trebaju li oni platiti odnosno sudjelovati u trošku svoga liječenja u bolnici.

U svakom slučaju, voditeljica povjerenstva za bioetiku Christiane Druml drži opravdanom takve rasprave o podjeli troškova necijepljenih osoba tijekom boravka u bolnici, te, kako je istaknula “o tome vrijedi razmisliti, a svakako će to biti politička odluka”, kazavši na nedavnom gostovanju u Puls24.

Iz zdravstvenog osiguranja takav pristup rezolutno odbijaju kazavši da bi se time otvorila Pandorina kutija. S takvim odbitkom za necijepljene pacijente s koronom otvorila bi se samo “Pandorina kutija”, objašnjava za Ö1 predsjednik ÖGK-a Andreas Huss.

Gdje to onda počinje i gdje završava? Moraju li pušači koji dođu u bolnicu s rakom pluća isto tako platiti bolnicu?, ističe predsjednik ÖGK-a Andreas Huss, prenosi Heute.

Naime. austrijski zdravstveni sustav ne predviđa da ljudi koji nisu cijepljeni te završili u bolnici trebaju dodatno plaćati liječenje. Prema Hussu, veći troškovni pritisak ne povećava motivaciju stanovništva za cijepljenje pa je za njega to potpuno pogrešan pristup.