Iduće sedmice bit će predloženo skidanje restrikcija i vraćanju normalnijem životu

čerkez
U protekla 24 sata u FBiH je testirano 416 uzoraka, deset ih je pozitivno na Covid-19

 

Primarius dr. Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje, rekao je da bi već naredne sedmice mogli predložiti skidanje restrikcija i vraćanje normalnijem životu.

- Ovo dobro završeno prvo poluvrijeme je bilo zahvaljujući pridržavanju mjera. Uspjeli smo u potpunosti iskontrolisati epidemiju. razgovarali smo o popuštanju mjera, ali to ne znači vraćanje starom načinu života. Još dugo vremena ćemo nositi maske i rukavice, ali i povećati mjere higijene kao i do sada. Razmatra se mogućnost izlaska osobama treće životne dobi, ali i mlađim osobama i to na period od 15 dana kako bismo kontinuirano pratili situaciju, da možemo djelovati. Epidemija nije ni blizu kraja, rekao je dr. Čerkez.

Dr. Davor Pehar, član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kaže da je u protekla 24 sata u FBiH testirano 416 uzroaka i da ih je deset pozitivno na Covid-19.

- Sa dašanjim danom testirano je 9.957 uzroaka, Covid-19 je potvrđen kod 739 osoba. Na bolničkom liječenju je 67 pacijenata od kojih je 9 na respiratoru, rekao je dr. Pehar.