IEA: Europi 2023. prijeti ozbiljan manjak plina

xx

Europu do zime sljedeće godine očekuje velik manjak zaliha plina, upozorila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA). 

Ako uvoz ruskog plina plinovodima bude posve obustavljen, a Kina nastavi uvoziti ukapljeni plin u uobičajenim količinama, mogla bi nedostajati gotovo polovina plina potrebnog da se skladišta napuni do razine od 95 posto, upozorila je IEA.

Promjene spram ove godine
Punjenje skladišta plina u EU ove godine bilo je lakše zbog važnih čimbenika koji se sljedeće godine možda neće ponoviti. 

Među njima je bio dotok ruskog plina plinovodima, koji je tijekom godine drastično smanjen, ali je u prvoj polovini godine bio uglavnom u normalnim okvirima.

Uz to, manji kineski uvoz LNG-a u prvih deset mjeseci ove godine bio je ključan za opskrbu Europe s više LNG-a kako bi se kompenziralo smanjenje opskrbe iz Rusije.

"Europu očekuje još veći izazov sljedeće zime"
"Imajući u vidu nedavno toplo vrijeme i niže cijene plina, postoji opasnost od opuštanja kad se govori o opskrbi Europe plinom, ali opasnost još ni u kojem slučaju nije prošla", rekao je direktor IEA-e Fatih Birol.

"Kada pogledamo najnovije trendove i vjerojatan razvoj događaja na globalnom i europskom tržištu plina, vidimo da Europu očekuje još veći izazov sljedeće zime", upozorio je.

Vlade, poručio je, moraju prema tome odmah poduzeti mjere kako bi poboljšale energetsku učinkovitost i ubrzale korištenje obnovljivih izvora energije i toplinskih pumpi te smanjile potražnju za plinom.