Iftar za preko 300 migranata koji borave izvan prihvatnih kampova na USK

podjela obroka
Pripremljeni iftari za migrante postače koji se nalaze izvan prihvatnih kampova i koji nemaju organizirane obroke, pa samim tim ni iftare.

 

Odjel za brak i porodicu Medžlisa IZ Bosanski Petrovac je u proteklom periodu realizirao brone projekte od interesa za širu društvenu zajednicu. U sklopu svojih ramazanskih aktivnosti i ove godine je ovaj Odjel organizirao mukabelu za žene koja se realizuje u Gradskoj džamiji u Bosanskom Petrovcu petu godinu za redom. Sa ove mukabele je krenula jedna plemenita inicijativa, a to je da se pripreme iftari za migrante postače koji se nalaze izvan prihvatnih kampova i koji nemaju organizirane obroke, pa samim tim ni iftare.

"Pripremiti iftar je velika blagodat i bereket za svaku kuću, a s obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo, iftari se ne pripremaju onim intenzitetom i količinom kao što je bilo prije pandemije. Na našoj ženskoj mukabeli smo došli na ideju da unutar nas pokrenemo akciju da organiziramo iftar za migrante koji nemaju obezbijeđen obrok i nalaze se izvan organiziranih kampova.

U saradnji sa udruženjem "Solidarnost" koje brine o takvim ljudima, pripremili smo 100 porcija iftara u prvoj podjeli, a u drugoj smo podijelili 110. Krenuli smo sa 150 KM, ali smo veoma brzo prikupili kompletna sredstva i pet naših žena je pripremilo iftar za ove napaćene ljude. Posljednji petak u ovom mubarek mjesecu planiramo iftar za još 100 postača migranata." - izjavila je Vanesa Hodžić - Hromadžić, koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa IZ Bosanski Petrovac.

Ona je naglasila da je ovaj Odjel u proteklom periodu nebrojeno puta pružio značajnu podršku socijalno ugroženom stanovništvu koji živi u Bosanskom Petrovcu i Bihaću, a kada je bilo najteže za migrantsku populaciju, tokom protekle zime kada je zapaljen prihvatni centar "Lipa", ovaj Odjel je dopremio značajne donacije u odjeći, hrani, prostirkama i drugim potrepštinama koje su bile neophodne da ti ljudi prežive.

Prema informacijama humanitarnih organizacija koje rade sa migrantima trenutno se izvan kampova u Bihaću nalazi preko 700 migranata raspoređeni u 90 grupa. Njih pomažu humanitarna udruženja, a smješteni su uglavnom u napuštenim i razrušenim objektima nekadašnjih fabrika ili privatnim objektima. S obzirom da se javljaju brojni problemi higijenske, epidemiološke i sigurnosne naravi, lokalno stanovništvo je pozvalo državne institucije da intervenišu i zbrinu ove ljude na adekvatan način i da ih izmjeste na lokacije gdje će im obezbijediti hranu i higijenske uvjete za život dostojan čovjeku.- saopćili su iz Muftijstva Bihaćkog.