Igranje na kartu islamofobije: Šta Dodik pokušava nazivajući Bošnjake muslimanima

.
U svome obraćanju Evropskom parlamentu, Milorad Dodik je ponovio svoju praksu da Bošnjake naziva muslimanima. Ovaj put je otišao korak dalje i optužio Evropsku Uniju da se kao bori protiv "muslimanske države", a u Bosni i Hercegovini joj daje podršku

Dodik je u jučerašnjem obraćanju Odboru za vanjsku politiku Evropskog parlamenta u svome stilu nastavio se koristiti govorom koji je činjenično netačan, a politički opasan i uvredljiv.

 

U potrazi načina da se dodvori svojim desničarskim saveznicima i pokušaju da odigra na kartu islamofobije, Dodik je u svome govoru, Bošnjake čak 11 puta nazvao muslimanima. Izrevoltiran pitanjima evropskih parlamentaraca koji su jasno prepoznali njegovo antiustavno djelovanje i veze s Rusijom, Dodik je kao začuđeno upitao kako to da se Evropa bori protiv muslimanske države, a u Bosni i Hercegovini gura Srbe i Hrvate u takvu državu.

 

"Građanski model za mene znači muslimanski model većine, to je nemoguće uraditi i nije priča koju u Bosni i Hercegovini možete obezbjediti", rekao je član predsjedništva iz Republike Srpske.

 

Dodik je tako nastavio sa rasističkim i islamofobnim stavovima prema kojima su Bošnjaci, muslimani koji su neprirodni u Evropi, a samim time valjda i teroristi. Ovakvim govorom pred Evropskim parlamentom, Dodik je u nedostatku drugih načina pokušao da djelovanjem na neki antiislamski sentiment stekne neke simpatije.

 

Nacionalističke stavove je iskazao i konstatacijom kako su Srbi i Hrvati stari narodi na prostoru Balkana, koji će biti lojalni Bosni i Hercegovini ako se u njoj budu poštovale ustavne garancije o ravnopravnosti konstitutivnih naroda. Konstatcija o starim narodima je očito trebala da stoji u kontrastu prema nekim narodima koji po Dodikovoj logici i nisu tako stari, iz kojeg to god razloga bilo bitno.

 

Obično politički mudriji Dragan Čović je u obraćanju Bošnjake nazivao njihovim imenom, ali je optužio "najbrojniji narod" da želi Bosnu i Hercegovinu transformirati u islamsku državu. Upotreba izraza "islamska država" treba da kod evropljana izazove osjećaj odbojnosti prema strani koja se navodno zalaže za takvu politiku.

 

Ovaj način obraćanja Milorada Dodika i Dragana Čovića teško će im obezbjediti simpatije europarlamentaraca ali će privući pažnju krajnje desničarskih islamofobnih stranaka na čiju podršku očito računaju.