Ilija Cvitanović: Hrvati neće u vlast s DF-om ni po koju cijenu

.
Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović komentarisao je danas rezultate Općih izbora rekavši da je zadovoljan njima te je istakao da je odluka visokog predstavnika o nametanju izmjena Izbornog zakona i Ustava FBiH pozitivna.

"Želim čestitati hrvatskom političkom narodu koji je u trenutku kada su se svi nadali da neće izaći na izbore prepoznao trenutak i dao podršku kandidatkinji koju je kandidovao HNS", rekao je Cvitanović.

Kazao je da je podrška jednom kandidatu za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda pokazala da i kad se sve hrvatske stranke udruže ne mogu izabrati člana Predsjedništva BiH.

"Nemamo mogućnosti izabrati člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda", istakao je Cvitanović.

Istakao je da je zadovoljan rezultatima izbora rekavši da u Domu naroda FBiH HDZ 1990 već ima tri mandata.

"U svim kantonima smo jedina stranka koja ima rast. Ne samo da smo sačuvali političku relevantnost i rastemo. To nas obavezuje da radimo još jače, bolje i odgovornije", rekao je Cvitanović.

Komentarisao je i nedavne odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta.

"Schmidt je osoba od stava i karaktera, on zna odnose u Bosni i Hercegovini, upoznao ih prije nego je došao u BiH. Ako ne bude riješenja očekujem nametanje odluka koje će biti u interesu BiH", rekao je Cvitanović.

Dodao je da danas postoji sigurnost da će hrvatski, srpski i bošnjački "legitimni predstavnici" imati mogućnost napraviti vlast na svim nivoima koja će odgovarati volji svih konstitutivnih naroda.

"To je jedan veliki napredak. Iako sam u načelu protiv nametanja smatram da je ovo dobra odluka, korektna, koja se mogla dogoditi i prije", smatra Cvitanović.

Dodao je da je pozicija Hrvata sada zaštićenija, te je to korak u nizu da bi Hrvati bili ravnopravni.

"Nemojte mislite da se neće nastaviti procesi nakon izbora koji su bili i prije izbora. Ne možete prihvatiti da ne možete kao narod izabrati hrvatskog člana Predsjedništva", istakao je Cvitanović.

U nastavku je kazao da HDZ 1990 sigurno nikad neće koalirati sa Željkom Komšićem i DF-om.

"Ja sam siguran da to mogu reći i u ime svih hrvatskih stranaka. Ako neko od Hrvata bude na tom tragu da bi koalirao, našu podršku sigurno neće imati", rekao je Cvitanović.

Dodao je da su detaljno analizirali odluku Schmidta kazavši da ipak postoje neke mogućnosti izigravanja volje Hrvata.

"To je do nas koji ćemo predstavljat taj narod da to ne dopustimo. Ne može biti partner u vlasti onaj koji će željeti da predsjednik Federacije BiH ne bude legitimni predstavnik hrvatskog naroda. Imamo taj politički kapacitet, imamo alate koji će to onemogućiti", rekao je Cvitanović.

Foto: N1