Ilija Cvitanović: Ostavite Pelješki most na miru, nije dobro sa Hrvatskom ulaziti u konflikt

Pozivam i apeliram na sve da ostave Pelješki most na miru, da se most gradi. Hrvatska ima potpuno pravo spojiti kopno preko mora i ne smatram da je dobro za Bosnu i Hercegovinu da ulazimo u ovakve konflikte sa Republikom Hrvatskom. Spor pred Međunarodnim sudom bio bi po meni apsolutno neozbiljan i neprihvatljiv i ja u svakom slučaju bih osudio takav čin ako bi neko krenuo u to, kazao je za Vijesti.ba predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović govroeći o diskusiji nastaloj početkom gradnje Pelješkog mosta.

Cvitanović smatra da su potpuno su bespredmetne reakcije koje smo čuli prethodnih dana protiv gradnje Pelješkog mosta. 

"Smatram da je to jedan infrastrukturni projekat koji će cijelom okruženju donijeti ogromne benefite. Koliko znam, sve one tehničke elemente koje je Bosna i Hercegovina tražila, Hrvatska je ispunila pri projektiranju mosta, tako da nije spriječen prolazak do Neuma brodovima, i koliko svi dobro znamo da je granično pitanje između Bosne i Hercegovine i Hrvatske stvar koja se treba riješiti kompromisom i dogovorom. Imamo međugranični sporazum između predsjednika Tuđmana i Izetbegovića. Tako da smatram da je ovo jedna vrsta populizma koja se bez ikakve potrebe koristi u predizborno vrijeme. Pozivam i apeliram na sve da ostave Pelješki most na miru, da se most gradi. On će sigurno biti dobar za sve koji prometuju tom dionicom, a i mi mnogi iz Bosne i Hercegovine često dolazimo tim putem", kazao je Cvitanović.

Mišljenja je da nije dobro ulaziti u konflikt sa Hrvatskom koja je članica EU. Također ističe da bi osudio svaki pokušaj spora pred Međunarodnim sudom.

"Iskreno, ako hoćete moj stav, Hrvatska ima potpuno pravo spojiti kopno preko mora i ne smatram da je dobro za Bosnu i Hercegovinu da ulazimo u ovakve konflikte sa Republikom Hrvatskom. Ipak je Republika Hrvatska članica Evropske unije i prijatelj Bosne i Hercegovine, uvijek je bila na raspolaganju a biće i u budućnosti. Spor pred Međunarodnim sudom bio bi po meni apsolutno neozbiljan i neprihvatljiv i ja u svakom slučaju bih osudio takav čin ako bi neko krenuo u to", kazao je Cvitanović.