Ima li nastavnika viška ili nam i oni odlaze? Bez izmjena pedagoških standarda uprkos protestima

asd
Zbog kontinuiranih odlazaka u Unsko-sanskom kantonu su 92 odjeljenja van standarda, ali 109 nastavnika je otišlo

Od protestne šetnje tokom nedavno obilježenog Dana učitelja sindikati u obrazovanju još nisu došli do dogovora sa Vladom USK-a, od koje traže izmjene pedagoških standarda, kao što je bilo dogovoreno i obećano sindikatima kada su odustali od štrajka zbog kojeg će se sporiti i na sudu. Na to sve, došlo je do povećanja plaća svim budžetskim korisnicima osim prosvjetarima, čime je zaobiđena osnovica plaće iz kolektivnih ugovora.

Umjesto dogovora, traje uzajamna paljba saopćenjima, a u posljednjem obraćanju premijer Mustafa Ružnić konačno je i javno priznao da postoje ogromni viškovi zaposlenih u obrazovanju. Naime, u Vladi su sve vrijeme obećavali da će pronaći rješenja bez otpuštanja radnika, tako da su oko 80 nastavnika razredne nastave zbrinuli kao asistente u nastavi, kao i na druge dužnosti u školi. Nakon posljednjeg premijerovog istupa prosvjetari se opravdano plaše za radna mjesta.

- Presjekom stanja u 2019. godini imali smo jasan pokazatelj da je mimo zakona i pedagoških standarda u obrazovanju USK-a bilo 320 uposlenika viška, koje je SDA na razne načine zapošljavala - kazao je premijer Ružnić, dodavši da su, uz smanjene finansijske prilive i globalne probleme pandemije, ipak uspjeli napraviti i obnoviti sedam školskih objekata.

Međutim, ta brojka je rezultat pokušaja da se izvrši optimizacija kroz zatvaranje i sjedinjavanje škola, do čega nije došlo, objasnili su nam u sindikatu.

- Trenutno stanje su 92 odjeljenja izvan standarda i 109 ljudi tehnološkog viška. Svake godine se to dešava zbog sve većeg broja odljeva učenika u inostranstvo. Također, 191 radnik na neodređeno, od perioda koji premijer spominje, napustio je radno mjesto u prosvjeti, zašto se i o tome ne razmisli - kazala nam je Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja.

Odljev stanovništva ili bijela kuga stvarni su i zajednički problem prosvjete i Vlade USK-a, koji niko ne pokušava bar umanjiti.