IZ u BiH: Imam Džafić je rekao da je prisustvovao samo božićnom prijemu

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini (IZBiH) oglasila se povodom medijskih napisa o tome kako je glavni imam Medžlisa IZ Doboj Bajro ef. Džafić prisustvovao prijemu povodom pravoslavnog praznika Božića na kojem se obilježavao pred Ustavnim sudom BiH osporeni praznik Dan RS-a, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz IZBiH navedeno je kako je Kancelarija reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH zatražila očitovanje nadležnih organa kao i samog imama u vezi s pomenutim navodima.

“Imam Džafić je izjavio da je prisustvovao samo obilježavanju Božića i da je napustio dio svečanosti koji je posvećen obilježavanju tzv. ‘Dana Republike’. Proces provjere svih okolnosti koje su dovele do ovog incidenta je još uvijek u toku i o njegovim ishodima će javnost biti upoznata, kao i sa odlukama koje će biti donesene. Iako Islamska zajednica poštuje teške okolnosti u kojima Bošnjaci i njihovi predstavnici, pa i oni vjerski, djeluju u bosanskohercegovačkom entitetu RS, ipak je neprihvatljivo da iko od članova ili pripadnika Zajednice, a pogotovo njenih predstavnika, ne poštuje zakone i odluke najviših pravosudnih tijela države Bosne i Hercegovine u kojoj žive ili da učestvuje u obilježavanju ili veličanju ratnih zločina”, saopšteno je danas iz Ureda za odnose sa javnošću IZ u BiH.