Imovina SFRJ: BiH prodala Srbiji podijeljenu ambasadu u Ankari

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović izjavio je danas da su na posljednjem sastanku o raspodjeli imovine SFRJ - Srbiji pripala tri objekta u Frankfurtu, Ženevi i rezidencija u Harareu.

Odalović je za Radio-televiziju Srbije rekao da je sastanak Mješovitog komiteta za raspodjelu diplomatske i konzularne imovine SFRJ (Andeks B Sporazum o pitanjima sukcesije) održan je početkom mjeseca u Beogradu.

Dodao je i da su države sukcesori donijele dobru odluku o zajedničkoj prodaji pet objekata - među kojima su rezidencija u New Yorku, ambasada u Tokiju, ambasade u Bonu i Bernu, kao i da je dogovorena podjela velikih kompleksa, prenosi Radiosarajevo.

On je istakao da je najteže pitanje prodaja objekta u New Yorku, koji prema posljednjim procjenama vrijedi 40 miliona dolara, dok objekt u Bernu vrijedi oko 10 miliona.

Odalović je dodao da će objekti u New Delhiju i Moskvi biti podeljeni, a da je izvršena podela objekata u Ankari (između Srbije i Bosne i Hercegovine) i u Atini (Srbija i Sjeverna Makedonija), kao i da je podijeljen objekat u Braziliji.

"Izvršili smo podelu (u Ankari, op.a.), razdužili obaveze prema BiH i sredili jedan od najljepših objekata u našoj diplomatskoj mreži", rekao je Odalović. On je rekao da bi naredni sastanak trebalo da bude održan u Sarajevu.