Incko: Bit će posljedica po NSRS ako ne oduzmu odlikovanja ratnim zločincima

asd
Naveo je da ima u ladici gotov nacrt Zakona o negiranju genocida

Još ne pakujem kofere! Ja ostajem do daljnjeg, ukidanje OHR-a je daleki san. To je u razgovoru za Face TV kazao visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko).

Na pitanje hoće li rukovodstvo NSRS-a, Nedeljka Ćubrilovića i Sonju Karadžić sankcionirati, ako ne oduzmu odlikovanja presuđenim ratnim zločincima, Incko je rekao da im je dao rok do maja, do sjednice Vijeća sigurnosti.

- Bit će posljedica ako se to ne uradi. Čekam odgovor Čubrilovića - rekao je Incko.Naveo je da ima u ladici gotov nacrt Zakona o negiranju genocida.

- Sigurno ćemo ga poslati u Parlament, da imaju i posljednju šansu da to prihvate! - rekao je Incko.

Dodao je da će ragirati u slučaju da ga ne usvoje.

Šmit zna Balkan, ima puno kontakata

Na pitanje da li će Kristijan Šmit uopće biti novi visoki predstavnik, da li su Amerikanci za, Incko je odgovorio:

-  Morate pogledati u kristalnu kuglu i da nađete taj odgovor!

Na konstataciju voditelja emisije Senada Hadžifejzovića da mu kristalna američka kugla kaže da su Amerikanci od Šmita tražili njegov program rada, pa će tek nakon toga odlučiti o njemu, Incko je odgovorio:

-Da, Amerikanci će to tražiti, u svijetu ima 200 problema, ali ipak je Bosna u prvih 5,6 prioriteta! Novi državni sekretar sekretar Entoni Blinken (Anthony) je u toku rata pisao govore o Bosni sa Bajdenom, njegov očuh je Jevrej koji je preživo holokaust, Blinken zna šta je genocid!

Novi Visoki predstavnik mora imati novu politiku, tada se isplati imati novog čovjeka! Šmit već radi na tome! Nijemci žele da se BiH vrati na dnevni red međunarodne zajednice! Uzalud sam 10 godina baš to tražio, pisao pisma, bio u Njemačkoj 12 puta, kod Merkel četiri puta, ponavljao isto - da se više pažnje treba posvetiti BiH! Njemačka nema nijednog vojnika u BiH! Putin uvijek ima vremena za neke bosanske lidere, imao je sastanak s Dodikom četiri puta! Evropska bezbjednost počinje na Balkanu! Nema ništa bez implementacije, ako si Evropljanin moraš to dokazivati svaki dan! Davno je došlo vrijeme za implementaciju! Svi lideri potpisali da žele u Brisel, da žele evropsku BiH, neka to dokažu! Šmit ima puno prijatelja i poznanika, upoznao je Miloševića, ugostio je i Vučića! On zna Balkan, ima puno kontakata!

Incko je još tu, ne pakujem kofere, tranzicija se može desiti mirno, profesionalno i da svi budemo zadovoljni! Veliki teret je da se veličaju ratni zločinci! Treba imati ulicu po Srđanu Aleksiću! Impresioniran sam novim rukovodsvom VSTV-a. O Lagumdžiji imam visoko mišljenje, ali se mora dokazati! - kazao je Incko.

Visoki predstavnik je rekao i da mu smetaju lažne diplome!

- Odao sam počast Davidu Dragičeviću, bio sam na sahrani u Beču. To je neopisiva tragedija! Cijela država bi trebala biti na nogama zbog ubistva policajaca! Trebaju odgovarati oni koji su ih ubili! Odlazak stranih sudija iz BiH velika greška! Plakao sam zbog toga!

Međunarodna zajednica nema više nikoga u sudstvu i tužiteljstvu! Sve evropske zemlje imaju zakone o negiranju holokausta! U BiH, gdje se desio genocid, takav zakon ne postoji! Njemačka još uvijek sudi ratnim zločincima iz drugog svjetskog rata, ima fantastične odnose sa Izraelom! Promjene su moguće, vidjeli smo to u Crnoj Gori! Imat ćemo i Bogića Bogićevića. On jeste Srbin, ali je Bosanac! Kao i Vojin Mijatović!

Kordić i Guzin su fini ljudi

Blagojević nije taj koji tumači Dejton. Ja sam još živ! Ja sam tumač Dejtona! On ne poštuje odluku Ustavnog suda BiH! Mora snositi posljedice! Ignoriše ne samo Incka, već i Ustavni sud! Jesam za investicije, ali uz poštovanje onoga ko je vlasnik rijeka. Ono što je državna imovina mora ostati državna imovina! ! Neki dijelovi se mogu dati enititetima, ali po proceduri i po zakonu! Nisam protiv HE na Drini, ali uz poštovanje zakona! Dodik i ruski ambasador pričaju kao Petrič, ukinuli bi OHR! Možda je ukidanje OHR-a daleki san! Mislite da bi se Turska, Amerika, Engleska složile s tim? Visoki predstavnik je vrhovni tumač Dejtona! Ko će tumačiti Dejton ako ga nema?! Odgovor na to Petrič nije dao!

Izbori u Mostari moraju biti tajni! Nisam se miješao u Mostaru! U statutu piše da izbori moraju biti tajni! Kordić i Guzin su fini ljudi! Mogli bi ići na sud, jer nisu legalno izabrani!

Stranačko zapošljavanje vodi u korupciju! Duboko u ljudima iz BiH je poštenje - kazao je, između ostalog, Incko.

Pogledajte VIDEO