Indijski biznismen u oldtimeru istražuje "put začina"

.
Indijski biznismen i putnik Daman Thakore istražuje "put začina" sa svojim klasičnim automobilom iz 1950. godine, kojeg on naziva "lal pari" (crveni anđeo).

 

Put začina je bio trgovački pomorski put od Evrope do Indije pa dalje do Molučkih otoka ili "otoka začina" kako su u to vrijeme bili nazivani, koji se otvorio nakon portugalskih pomorskih otkrića u 15. i početkom 16. stoljeća.

Pedesetogodišnji Thakore je na put krenuo 12. augusta iz Ahmadabada u indijskoj državi Gujarat. Zatim je otišao brodom u Dubai, pa prešao Iran i kopnenim putem ušao u Tursku. Sada se kratko zaustavio u Kapadokiji.

Thakore, sa 73 godine starim klasičnim automobilom svoje porodice, putuje oko 12.000 kilometara. Posjetit će 16 zemalja sa svojim ocem Deval Thakoreom i dvojicom prijatelja.

Put će završiti u Londonu gdje je proizveden ovaj automobil.

Thakore, koji je do Kapadokije stigao za 42 dana vozilom koje može dostići maksimalnu brzinu od 60 kilometara na sat, obišao je doline prekrivene vilinskim dimnjacima.

Thakore ima za cilj da završi svoju avanturu na "putu začina" (trgovačka ruta od Indije do Evrope) tako što će stići u London u posljednjoj nedjelji u oktobru.

Daman Thakore je rekao da je važna sentimentalna vrijednost vozila koje njegova porodica posjeduje od 1976. godine.

Za njega je odlazak na interkontinentalno putovanje ovim vozilom neprocjenjivo.

- Imamo ovo vozilo od moje treće godine i bukvalno sam odrastao u njemu. Kada sam bio mali, moja majka je pričala priče o 'Lal Pari' i njegovim avanturama. Bukvalno ih proživljavam dok prolazim iz Indije u London - pojasnio je Thakore.