Inspektori zabranili nargile u osam ugostiteljskih objekata

.
Zbog obavljanja djelatnosti suprotno važećem odobrenju za rad, federalni inspektori su izdali osam prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 7.200 KM

 

Federalni tržišni inspektorat FUZIP i Sektor za provođenje propisa - Grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja Uprave za indirektno oporezivanje (UINO) su, svako u okviru svojih nadležnosti, uz asistenciju PU Novo Sarajevo 22. februara izvršili usmjereni inspekcijski nadzor nad prometovanjem duhanskih prerađevina - nargila u osam ugostiteljskih objekata u Sarajevu.

Zbog obavljanja djelatnosti suprotno važećem odobrenju za rad, federalni inspektori su izdali osam prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 7.200 KM, osam rješenja o zabrani rada, te jedno o otklanjanju nedostataka.

- U skladu sa Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti ugostitelj može obavljati druge djelatnosti koje se uobičajeno obavljaju u ugostiteljskoj djelatnosti kao što su prodaja novina i časopisa, duhanskih prerađevina, pružanje usluga bilijara, boćanja, kuglanja, tenisa i slično.

Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da kontrolirani subjekti nemaju odobrenje za prometovanje duhanskih prerađevina - nargila, zbog čega im je obavljanje djelatnosti zabranjeno - obrazložio je Elmir Ramić, glavni federalni tržišni inspektor po ovlaštenju.

Zajedničke aktivnosti inspektorata će se nastaviti.