Institucije Katara spremne na saradnju sa Islamskom zajednicom

Tokom višednevne zvanične posjete Državi Katar, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović sastao se sa premijerom Države Katar i ministrom vakufa i vjerskih poslova, ali i posjetio Generalnu direkciju vakufa države Katar, Fond zekata i Media centar ministarstva vakufa.

Delegacija Islamske zajednice u BiH koja je bila u pratnji reisu-l-uleme imala je priliku da se upozna sa svakom od institucija i njihovim radom, javljaju Vijesti.ba.

Sve tri institucije izrazile su spremnost sarađivati sa Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini, naročito na polju upravljanja vakufima, institucionalnog ubiranja zekata i medijske prezentacije islama i njegovog učenja. Dogovoreno je da će sve institucije u skorije vrijeme ostvariti konkretnu saradnju sa srodnim ustanovama unutar Islamske zajednice u BiH.

Poseban događaj prilikom posjete delegacije IZ u BiH državi Katar bio je susret reisu-l-uleme sa građanima Bosne i Hercegovine i članovima Islamske zajednice koji žive i rade u Kataru.

Ambasada BiH u Kataru na čelu sa Njenom Ekselencijom, gospođom Biserom Turković organizirala je u centru Al-Fanar susret i obraćanje reisu-l-uleme okupljenim bosanskohercegovačkim građanima. Reisu-l-ulema je prisutnima govorio o značaju njihove povezanosti sa domovinom, o čuvanju vjerskog i nacionalnog identiteta, te o multikulturalizmu kao jednoj od najvećih vrijednosti Bosne i Hercegovine.


Bosna i Hercegovina jedino kao multikulturalna može opstati i egzistirati. Sve druge opcije su nemoguće. Iskoristio je priliku i prisutnima čestitao Dan armije koji se obilježava svakog 15. aprila. Preporučio je našim građanima da ne zaborave svoju domovinu, jer ljubav prema domovini jeste dio imana.